Pobjeđivali su i Manchester United, bili senzacionalni prvaci, vraćaju se u Evropu nakon čarobne noć
FOTO: Sandor Csudai

Dugo su bili daleko od velike scene

Pobjeđivali su i Manchester United, bili senzacionalni prvaci, vraćaju se u Evropu nakon čarobne noć

H. Zilić

Fudbal je ove sezone režirao još jednu zanimljivu priču koja je okrunjena titulom pobjednika Kupa. Ekipa koja je prije više od deceniju nestala sa scene vratila sa na velika vrata nakon čarobne noći.

Ta čarobna noć za njihove navijače bila je u Budimpešti na Puskas stadionu pred 24.000 gledatelja.

U finalu Kupa Mađarske Zalaegerszeg TE je nakon produžetaka savladao niželigaša Budafoki sa 2:0 i došao do prvog naslova u Kupu Mađarske u svoje 102 godine postojanja.

Da stvar bude zanimljivija ZTE nije imao Kup, ali je imao titulu prvaka Mađarsake.

Do pomenute titule došli su senzacionalno 2002. godine, a u narednoj sezoni su igrali u Ligi prvaka gdje su šokirali Evropu kada su u prvoj utakmici trećeg pretkola savladali Manchester United sa 1:0. Ipak u revanšu nisu imali šanse, United je slavio sa 5:0 i prošao te godine u grupnu fazu Lige prvaka.

Prethodno su eliminisali tada senzacionalne prvake Hrvatske ekipu Zargeba.

Oglasi

Popularni ZTE je posljednji put u Evropi nastupao u sezoni 2010/2011 kada su u prvom pretkolu Evropa lige eliminsani od albanske Tirane ukupnim rezultatom 1:0

ZTE će predstavljati Mađarsku u Konferencijskj ligi naredne sezone, a kao pobjednici Kupa tkamičenje će početi iz drugog pretkola i imat će koeficijent 3.350.

Pomenuti klub je među najstarijim u Mađarskoj, imaju samo dva trofeja i sigurno je svaki na svoj način poseban.

Što se tiče tekuće ligaške sezone trenutno su osmoplasirani u društvu najboljih u OTP Bank ligi sa 24 boda, pet bodova više od opasne zone četiri kola prije kraja, tako da im opstanak nije još osiguran.

Nakon osvajanja Kupa i slavlja u klubu se moraju skoncetrisati na završnicu šampionata da ne bi došli do najgoreg scenarija, a to je ispadanje u niži rang.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi