Zašto je Džeko četvrti napadač Manciniju

Ako City ne osvoji titulu, Italijan sigurno odlazi

Zašto je Džeko četvrti napadač Manciniju

Situacija reprezentativca Bosne i Hercegovine Edina Džeke u Manchester Cityu ovih dana ne izgleda nimalo ružičasta. To, međutim, ne znači da se sve neće promijeniti.

Džeko je sve češće na klupi Manchester Citya i priliku za igru dobiva prilično rijetko, a igrač njegovog kalibra jednostavno se ne može pomiriti sa postojećom situacijom.

Menadžer Manchester Citya Roberto Mancini napravio je nekoliko krupnih grešaka prilikom slaganja i upravljanja ekipom. Mancini je bio uvjeren da će Carlos Tevez napustiti klub u prelaznom roku, pa je požurio i iz Atletico Madrida doveo Sergia Aguera. Uz Džeku i Marija Balotellija u napadu mislio je da je posložio ekipu. Ali, nije.

Kako prodati Teveza

Teveza niko nije htio kupiti, jer iako se radi u vrhunskom igraču njegov ćudljiv temperament, ogromna plata i odštetna cijena učinili su ga nedostupnim. Osim toga, Tevezov agent je Kia Joorabchian, i više nego kontroverzni Iranac (barem se predstavlja kao Iranac), osoba s kojom mnogi u svijetu fudbala ne žele poslovati.

Kako Manchester City nije dobio ponudu za Teveza, Mancini je bio primoran posuti se pepelom i vratiti Argentinca u ekipu, što je presedan u svijetu fudbala. Ne treba zaboraviti da je Tevez odbio ući u igru u susretu protiv Bayerna u Minhenu prošle godine, kada je ponizio Mancinija. Nakon toga, uslijedila je suspenzija i putem medija su pale mnoge teške riječi. Ipak, Italijan je bio primoran sve "zaboraviti" i vratiti Teveza u ekipu. Samo tako City ima neku šansu da ga proda u ljetnom prelaznom roku i to po mnogo manjoj cijeni.

Četiri svjetska napadača, samo jedan može igrati

Mancini je tako, htio ne htio, stvorio sebi situaciju da u ekipi ima četiri vrhunska napadača, Teveza, Džeku, Aguera i Balotellija. Ne treba biti fudbalski prorok pa pogoditi da se nijedan od nabrojane četvorice nikada neće pomiriti sa sjednjem na klupi. Kad se na sve ovo pridoda da Mancini forsira formaciju 4-2-3-1, sa jednim isturenim napadačem, onda je situacija još komplikovanija.

Iako Džeko igra poprilično dobro, u ovom trenutku posljednji je izbor u napadu italijanskog trenera. Sjajni Sergio Aguero, koji može igrati na nekoliko pozicija u ekipi, prvi je izbor. Mancinijev miljenik Balotelli je odmah iza. Mancini je Italijan, a Balotelli je reprezentativac njegove domovine, a osim toga menadžer Manchester Citya je praktično drugi otac Balotelliju još iz vremena kada su obojica bili u Interu.

Nije Mourinho slučajno Balotellija držao na klupi

Nema sumnje, Balotelli je vrhunski fudbaler, ali sa dječijim mozgom. Njegova nepredvidljivost u buran temperament do sada su nebrojeno puta koštali njegovu ekipu i nije slučajno da ga je Jose Mourinho u Interu uglavnom čuvao na klupi.

I sada se vratio Tevez. Mancini će definitivno više forsirati Teveza nego Džeku, jer je želja da se Argentinac na kraju sezone proda, a prodati ga se može samo ako postiže golove i igra.

Za Džeku situacija nije nimalo sjajna, ali, naravno, nije bez nade. Svima je jasno da ako Mancini ove sezone ne bude prvak Engleske, onda će City u narednu sezonu krenuti sa drugim trenerom.

Usudićemo se napraviti kratku usporedbu između dva najveća konkurenta za naslov prvaka Engleske, dva kluba iz Manchestera.

Potražite više informacija na temu Premier league:

City ima zvijezde, ali United ima Fergusona

Roberto Mancini u svojoj ekipi ima barem deset svjetskih zvijezda: Joe Hart, Kolo i Yaya Toure, Gael Clichy, David Silva, Samir Nasri, Sergio Aguero, Carlos Tevez, Edin Džeko i donekle Mario Balotelli. Ove smo igrače svrstali u top zvijezde, a tu su još reprezentativac Holandije Nigel De Jong, Aleksandar Kolarov, Micah Richards, Pablo Zabaleta... Dakle, igrački kadar kojeg bi poželio svaki trener na svijetu.

S druge strane, na Old Traffordu, samo trojica igrača mogu stati u rang "desetorice veličanstvenih" sa Eastlandsa. Wayne Rooney, Patrice Evra i Nani. Unitedov Balotelli je Javier Hernandez, mladi napadač koji se kao i Mario, tek mora dokazati. Uz dužno poštovanje, Antonio Valencia, ostarjeli Rio Ferdinand, Michael Carrick, Ashley Young ili Danny Wellbeck daleko su od klase Silve, Nasrija ili Teveza.

Pa kako onda ovakav United ima bod prednosti nad Cityem? Zato što na klupi slavnog tima sa Old Trafforda sjedi zvijezda svih zvijezda. Sir Alex Ferguson je trener sposoban od prosječnog igrača, kakav je recimo Jonny Evans, napraviti standardnog fudbalera jedne od najjačih svjetskih ekipa posljednjih godina. Mancini to ne može i to je ključna razlika.

Žalosno ili smiješno, zavisi iz kog ugla gledate, zvuče Mancinijeve izjave kako mu nedostaje igrača, kako ima mali igrački kadar, a na klupi mu, kao recimo sinoć protiv Chelseja, sjede Pantilimon, Savić, Kolarov, Milner, Barry, Džeko, Tevez. Ova sedmorica igrača na tržištu su procijenjena na 121 milion eura(?!).

Usporedbe radi, kompletna ekipa italijanskog Napolija vrijedi 194 miliona eura. Napoli je ove sezone igrao u četvrtfinalu Lige prvaka, a u grupnoj fazi je, zajedno sa Bayernom, izbacio upravo Manchester City.

Postojeća situacija neće se održati

Da se mi vratimo na Džeku. Sudbina reprezentativca Bosne i Hercegovine u Manchester Cityu zavisiće od sudbine Roberta Mancinija na klupi te ekipe. Iako Džeko i njegovi menadžeri uporno ponavljaju kako za sada nema ništa od transfera, sve su češće špekulacije kako mnogobrojni klubovi žele dovesti bh. napadača. Juventus, Inter, Bayern, Arsenal i Real Madrid su pokazali interesovanje. Nije isključena mogućnost da Mancini ostane na klupi Citya i naredne sezone, te da se odluči na prodaju Džeke.

Ko god bio trener Citya naredne sezone, moraće se riješiti barem jednog napadača, jer nijedan klub na svijetu, pa ni bogati šeici, vlasnici Manchester Citya, ne žele na klupi držati igrače vrijedne po 30 miliona eura.

Jedno je sigurno, ovakva situacija ne neodrživa, jer Džeko jednostavno nije igrač za klupe. Ipak, do kraja ove sezone za očekivati je još manju minutažu za bh. reprezentativca u Manchester Cityu, ali naredne sezone sigurno ćemo gledati drugu priču. Ili Džeku u dresu druge ekipe, ili na Eastlandsu sa drugim trenerom i manje igrača u vrhu napada.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.