Zašto je najskuplji golman svijeta potreban Liverpoolu?

Ideja je vrijednija od cijene transfera

Zašto je najskuplji golman svijeta potreban Liverpoolu? · Kolumna

J. Murselović

Salvator Mundi (Spasitelj svijeta), poznato djelo Leonarda da Vincija u novembru prošle godine, na aukciji održanoj u New Yorku, prodato je za nevjerovatnih 450 miliona dolara. Christie's, jedna od najutjecajnijih aukcijskih kuća, procijenila je sliku na (samo) stotinu miliona dolara, no tadašnji vlasnik slike (ujedno i vlasnik AS Monaca), Dmitry Rybolovlev, uspio je dobiti čak četiri puta više od stvarne vrijednosti slike. 

Nadmetanje je trajalo dvadesetak minuta, sve do sudbonosnog telefonskog poziva i “nemoralne ponude” iz, kako će se na kraju ispostaviti, Abu Dhabija. Mnogi svjetski poznati kritičari objašnjavali su razloge zbog kojih je ovo djelo plaćeno 450 miliona dolara. Jedni su u priču upleli religiju, drugi, pak, kako je ključno što je autor djela veliki Leonardo da Vinci, treći su umjetninu poredili sa trofejem. I, bez obzira kojoj “struji” pripadali – svi su bili saglasni u vezi jedne stvari – umjetničko djelo vrijedi onoliko koliko je neko spreman platiti za isto.

Golmanski transferi

Kada je Juventus 2001. godine tražio zamjenu za Edwina van der Sara koji je prešao u Fulham, izbor je pao na jednog od najperspektivnijih golmana na svijetu, Gianluigija Buffona. Za njegove usluge, Juventus je Parmi na račun obeštećenja morao uplatiti preko 50 miliona eura, što je u to doba bilo nezamislivo za golmana. Dok su mnogi govorili kako je Buffon preplaćen, Gigi je u narednih 17 godina upisao preko 600 nastupa za Staru damu i osvojio preko 20 trofeja.

Manuel Neuer, Petr Cech, David De Gea, Jan Oblak, Thibaut Courtois, prilikom prelaska u nove timove, nisu prišli ni blizu rekordnom transferu Gianluigija Buffona, ali onda je na scenu stupio prebogati Manchester City koji je za usluge brazilskog golmana Edersona izdvojio vrtoglavih 34.7 miliona funti, čime je Brazilac postao najskuplji golman svih vremena. Baš kao i u Buffonom slučaju, mnogi su govorili kako je Pep Guardiola preplatio Edersona, no činjenica je da je Cityju očajnički trebao golman, a Ederson je jedan od najboljih golmana za Guardiolin stil fudbala (odlično igra nogom i sjajno čita igru).

Potreba za golmanom i dubok džep vlasnika Cityja dodatno su nabildali Edersonovu cijenu. Jednostavno, u ovakvim slučajevima cijena pada u drugi plan, a u prvi izbija potreba. Za razliku od Buffona koji je punih 16 godina bio najskuplje plaćen golman, Ederson je tu etiketu imao svega godinu dana. S prvog mjesta liste najskuplje plaćenih golmama “skinuo” ga je njegov reprezentativni kolega, Alisson Becker koji je prešao iz Rome u Liverpool za vrtoglavih 72.5 miliona eura. Liverpool je pred početak nove sezone doveo Keitu (istina, transfer je dogovoren još krajem prošle godine) i Fabinha, a dolazak Alissona još jedan je pokazatelj kako Redsi konačno žele osvojiti titulu prvaka Engleske.

Jürgen Klopp odlučio je pogaziti vlastite riječi i odriješiti kesu kako bi donio ligašku titulu na Anfield. Alissonov transfer zaista podsjeća na kupovinu Spasitelja svijeta. Možemo govoriti o visokoj cijeni, ali Kloppu je potreban golman kalibra Alissona. Simon Mignolet i Loris Karius ni formom niti kvalitetom nisu za prvog golmana ekipe koja se bori za titulu na više frontova.

Alisson je Kloppu i Liverpoolu mnogo više od najskupljeg golmana svih vremena – on predstavlja jedan od ključnih koraka u borbi za titulu i povratak Redsa u sami vrh engleskog i evropskog fudbala. Alisson je ideja; ideja čija je vrijednost mnogo viša od 72.5 miliona eura.

Od zamjene Wojciechu Szczesnyju do nedodirljivog broja jedan u Romi

Alissonova priča krenula je još u brazilskom Internacionalu u čije redove je došao sa nepunih 10 godina. Tamo ga je trenirao jedan od najboljih brazilskih golmana, Claudio Taffarel koji je uvijek isticao kako će Alisson imati fenomenalnu karijeru, zahvaljujući nevjerovatnim golmanskim vještinama i samopouzdanju kojeg ima za izvoza. Upravo zahvaljujući samopouzdanju uspio je “skinuti” Didu, još jednu brazilsku golmansku legendu, sa gola Internacionala. Nakon tri godine profesionalnog igranja fudbala u Internacionalu, potpisao je predugovor s Romom u koju je prešao u julu 2016. godine.

No, tadašnji trener Rome, Luciano Spalletti, vjerovao je poljskom golmanu Szczesnyju koji je bio neprikosnoven na golu Vučice. Alisson u prvoj sezoni nije odigrao niti jedan jedini meč za Romu u okviru Serie A. Svih 15 nastupa koje je imao, skupio je u Evropskoj ligi i u talijanskom kupu. No, kada je Szczesny odlučio potpisati za Juventus, Alissonu su se vrata širom otvorila. Bila je to prilika koju nije mogao propustiti. Novi trener Rome, Eusebio Di Francesco, vjerovao je u Alissona kojem je ukazao povjerenje i u svim utakmicama Lige prvaka.

U trenucima kad je Alisson stao među stative gola Rome i pokazao da se na njega može ozbiljno računati, Roberto Negrisolo, bivši trener golmana, rekao je kako Alisson podsjeća na legendarnog talijanskog golmana, Dinu Zoffa i kako će Alisson biti predstavnik nove ere golmana. Otišao je tako daleko poredivši ga sa Messijem, najviše zahvaljujući talentu i predanosti. Da to ne budu tek tako izrečene riječi, pobrinu se i Alisson. Od golmana koji nije odigrao niti jedan ligaški meč prethodne sezone, došao je do golmana koji je imao drugi najveći postotak uspješnih odbrana (80.1%) u ligama takozvane petice. Samo je Jan Oblak bio bolji od njega sa 85.8% uspješnih odbrana.

U 37 utakmica ligaških utakmica, Alisson je primio 28 golova, a na 17 mečeva uspio je sačuvati svoju mrežu. Zanimljivo, kada je Opta xG analizirala njegove odbrane, došli su do zaključka da bi drugi golmani primili 36 golova da su bili suočeni sa udarcima s kojima je bio suočen Alisson.

Statistika je pokazala da Alisson ima 2.71 odbranu u 90 minuta što je više od, recimo, Davida de Geae, Ter Stegena pa i Jana Oblaka. Uz sve ove golmanske vještine, Alisson je pokazao i kako prati igru. Ima 1.12 izlazaka iz vlastitog kaznenog prostora po meču, što zapravo pokazuje kako je on dodatni štoper Di Francescove ekipe. A kao šlag na tortu dolaze i njegove dodavačke sposobnosti, gdje je rame uz rame sa Ter Stegenom, ali mnogo iznad De Geae ili Oblaka. A upravo te sposobnosti potrebne su Kloppovoj ekipi; jer su i Karius i Mignolet osjetno slabiji od Alissona u ovom segmentu igre.

Zašto je Alisson potreban Liverpoolu

Iako ima tek jednu pravu sezonu u Evropi iza sebe, Alisson je pokazao kako se radi o kvalitetnom golmanu. Liverpool još od odlaska Reine nije imao kvalitetnog golmana, mada ni sam Reina nije nikad pripadao samoj golmanskoj kremi. Mignolet i Karius su svojim greškama pomagali protivničkim igračima da dođu do lakih golova. Posebno bolno bilo je Kariusovo očajno izdanje u finalu Lige prvaka protiv madridskog Reala. Iako su igrači stali uz njega i dali mu podršku, bilo je kristalno jasno kako će Klopp krenuti u “lov na novog golmana” u ljetnom prijelaznom roku.

Iako se Alisson povezivao sa prelaskom u Real, do transfera ipak nije došlo, najviše iz razloga što Florentino Perez nije želio platiti toliko novca za golmana. S druge strane, Klopp i Michael Edwards (sportski direktor Liverpoola), ubijedili su vlasnike da je Alissonov dolazak jedan od glavnih koraka ka borbi za titulu. U Alissonove sposobnosti uvjerili su se još u januaru kad su ga skautirali. Romina odbrana znala je pogriješiti baš poput i Liverpoolove, ali po pravilu je te greške spašavao Alisson. S obzirom da Liverpoolovu odbranu drži Dejan Lovren koji je u stanju jednom lošom procjenom upropastiti skoro pa savršeno odigran meč, Alissonovo dovođenje itekako ima smisla.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Dolazak Alissona znak je da je Liverpool spreman “laktati” se sa finansijskim gigantima poput Reala, Barcelone, PSG-a i Cityja, što i nije bio slučaj prethodnih godina. Navijači Redsa su prethodnih godina vlastitim očima gledali kako David de Gea spašava Manchester United nevjerovatnim odbranama, a sad to isto očekuju i od njihovog golmana.

Alisson će morati dokazati kako etiketa najskupljeg golmana na svijetu nije toliki pritisak.
Fudbalska javnost uvijek će naglašavati cijenu po kojoj je doveden na Anfield, dok će njegove golmanske i ljudske osobine biti u drugom i(li) trećem planu. No, Klopp zna šta njemu predstavlja Alisson i zašto ni u jednom trenutku neće gledati u njega kroz prizmu izdvojenog novca, već kroz prizmu onoga što mu donosi na terenu i van njega. A donosi toliko toga – donosi ideju koja je zaživjela na Anfieldu onog trenutka kad je Jürgen Klopp imenovan za menadžera. A ideja, kao što već napisah, mnogo je vrijednija od visine ovog transfera.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Cole
kad pomisliš da nema većeg debila i debilnijih kolumni od Čulićevih ovaj kvazi novinar pokaže da je konkurencija piskarala na sportsportu žestoka
8 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi