Zašto je toliko posebna ova fotografija Banege i Messija?

Prijateljstvo koje traje

Zašto je toliko posebna ova fotografija Banege i Messija?

E. Škorić

Rivalstvo je sinoć trajalo 90 minuta, a njihovo prijateljstvo traje preko 20 godina.

Banega je sinoć pokušao na sve načine da 'naudi' Messiju i obrnuto. Argentinac je čak zabio gol za 4:0, Banega svojim oštrim startovima namjeravao da spasi Sevillu na Nou Campu, ali Barca je bila prejaka i slavila je isuviše uvjerljivo u derbiju kola u La Ligi.

Kasnije će Messi otrčati po dres do Banege, iako je običaj da Argentincu sami dolaze kada treba da se promijeni oprema na kraju susreta. Banega nije samo "protivnički igrač", on je za Messija puno više od toga.

I zato je posebna fotografija dvojice iskusnih igrača dok znojavi, bez dresa, sjede na stepeništu stadiona i gledaj jedan u drugog. Razgovaraju, bezbrižno, kao nekada kada su maštali o svemu što danas imaju.

Dalo bi se zaključiti po fotografiji kako su to ustvari dva dječaka koja su upravo završila s loptanjem na vrelom asfaltu Rosarija, pa će kasnije kući da nešto prigrizu, a onda opet ponovo na ulicu kako bi do kasnih sati igrali nogomet i uvjeravali jedan drugog da će nekada uspjeti. A uspjeli su...

Rosario je njihov grad i odatle je sve počelo. Kao djeca su igrali zajedno, kasnije će Ever otići u Boca Juniors, a Messi put Španije i Barcelone gdje postaje najbolji nogometaš svijeta, pa i jedan od najboljih, ako ne i najbolji svih vremena.

"Svi znamo da smo Ever i ja prijatelji. Bilo je teško znati da on ne ide, a ja idem", kazao je Messi 2014. godine kada je on bio na popisu za Svjetsko prvenstvo, a njegov prijatelj nije.

Zajedno su u argentinskoj reprezentaciji osvojili zlato na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu.

Bilo je govora da je Messi od Barcelone tražio da dovede Banegu na Nou Camp, ali ispostavilo se da to nije istina. No, prijateljstvo ne prestaje kako godine prolaze.

Potražite više informacija na temu La Liga:

I zato je fotografija dvojice odraslih ljudi i uspješnih nogometaša kako sjede na stepenicama posebna priča.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi