Zašto Saudijci grade veliki stadion u Iraku?

Dobri odnosi

Zašto Saudijci grade veliki stadion u Iraku?

Edmir Škorić

Saudijski kralj Salman bin Abdel Aziz najavio je kako će Iraku pokloniti najveći stadion na svijetu.

On je u razgovoru s premijerom Iraka Hajderom al Abadijem kazao kako će u Bagdadu izgraditi stadion koji može da primi 100.000 ljudi i koji će biti u sportskom dijelu glavnog grada Iraka.

Formirana je vladina komisija koja će raditi na ovom pitanju, a podsjećamo da su 28. februara u Basri prijateljski meč odigrale upravo Saudijska Arabija i Irak.

Navodno je prije meča saudijski kralj premijer Iraka obećao da će izgraditi veliki stadion u Bagdadu ukoliko Irak ostvari pobjedu. Kako su Iračani slavili s 4:1, tako je kralj Salman odlučio da ispuni obećanje.

Ovo je početak političkog zbližavanja Bagdada i Rijada, te regionalnog rivala Teherana.

FIFA je ranije zbog ratova odlučila da zabrani odigravanje zvaničnih utakmica u Iraku, ali 16. marta bit će poznato da li će se ukinuti suspenzija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi