Zašto se Zinedine Zidane vratio u Real Madrid?
Zinedine Zidane je danas potpisao ugovor s Realom do 2022. godine

Francuz je već osvojio Ligu prvaka tri puta zaredom s Realom

Zašto se Zinedine Zidane vratio u Real Madrid?

S. Pašalić

Zinedine Zidane je danas i zvanično predstavljen kao novi trener Real Madrida, ali pitanje je kako može postići veći uspjeh od onoga kojeg je već imao sa Realom.

Iako većina trenera kaže da se neće vratiti, Zidane je odlučio da se vrati u Real Madrida nakon samo devet mjeseci.

Zidane je napustio Madrid nakon što je postigao uspjeh kakav je nepoznat u modernoj nogometnoj historiji. Francuz je tri godine zaredom s Realom osvajao Ligu prvaka što niko nije nikada uradio, a vjerovatno je da nikada i neće.

Ali nakon odlaska Zidanea iz kluba stvari su odmah krenule nizbrdo nakon što je Julen Lopetegui s Realom poražen u utakmici Super kupa od Atletico Madrida sa 4:2.

Lopetegui se nije dugo zadržao u Madridu te je već u oktobru smijenjen, ali su se problemi za Real nastavili i ubrzo je postalo jasno da će ove sezone teško osvojiti naslov prvaka u Španiji.

Prošle sedmice sve nade navijača Reala da će njihov tim osvojiti nešto ove sezone su pale u vodu nakon što je Ajax sa 4:1 savladao Real na Santiago Bernabeu i tako ga izbacio iz ovog takmičenja.

Sedmicu prije toga Real je poražen od Barcelone u Kupu kralja sa 3:0 također na Santiago Bernabeu te je ispao i iz ovog takmičenja.

Ako Zidane uspije izvući Real iz ove situacije i naredne sezone osvoji Ligu prvaka onda je on stvarno čudotvorac. Zidane kao da je znao da će se desiti pad u igri Reala nakon njegovog odlaska, jer iz njegovih izjava tada se upravo to moglo isčitati.

"Mislim da je pravo vrijeme. Mislim da je igračima potrebna promjena", rekao je Zidane još u junu kada je objavio svoju odluku da ide. Ali nije riječ samo o igračima. Kao i većina velikana igre, svjestan je bio onoga što ostavlja. "Razmišljate, razmišljate o tome", objasnio je. Zaključak je bio da je vidio samo poteškoće.

"Ako nisam siguran 100 posto da nastavljamo pobjeđivati ako možda budem sumnjao, mislim da je možda vrijeme za odlazak", dodao je.

"Mislim da ako bih bio trener iduće sezone bilo bi teško osvojiti naslove", izjavio je tada Zidane.

Zidane je uvijek imao nevjerovatnu viziju kao igrač i nije bio slijep za probleme koji su vrebali ispod površine s timom. Madrid se oslanjao na starije igrače, a najvažniji od njih, Cristiano Ronaldo se spremao za odlazak iz Madrida.

Nisu bili dosljedni. Madrid je završio na trećem mjestu u La Ligi prošle sezone, 17 bodova iza Barcelone.

To je razlog zašto je otišao, ali to je razlog zašto se to vjerovatno čini kao dobro vrijeme za povratak. To je lukav potez da se vrati u Madrid u ovakvim okolnostima u klubu gdje ga sada svi gledaju kao spasitelja.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"To je tako zahtjevan klub", rekao je prošlog ljeta. "Uvijek tražim više od igrača, pa kako mogu tražiti više nakon onoga što smo postigli?"

Pa, sada može tražiti više. Nakon sedmice u kojoj su izgubljena dva El Clasica i jedan san Lige prvaka, on više nema šta izgubiti. Zidane može biti heroj Madrida.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

luks-02
Vratio se zbog para.
0 0
Gazii
3 kupljene LP,spanjolsku ligu nemoze da osvoji
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi