Zašto su dueli FK Sarajevo i FK Velež svojevremeno nosili epitet derbija Bosne i Hercegovine?

Novi okršaj u subotu

Zašto su dueli FK Sarajevo i FK Velež svojevremeno nosili epitet derbija Bosne i Hercegovine?

A. Čaušević

FK Velež će konačno gostovati u bh. prijestolnici i to kod svog najdugovječnijeg rivala, FK Sarajevo. 

Nakon duže od tri godine Sarajevo i Velež će odmjeriti snage u ligaškim susretima. U 6. kolu Premijer lige na programu je okršaj koji je svojevremeno nosio epitet derbija Bosne i Hercegovine.

Obzirom da su Sarajevo i Veleži bh. klubovi s najviše provedenih sezona u Prvoj ligi Jugoslavije pa su mediji u nekadašnjoj nam zemlji njihove međusobne utakmice prije nekoliko desetljeća nazivali duelima Bosne s jedne te Hercegovine s druge strane.

Bordo tim je u nekada jednoj od najjačih evropskih liga proveo ukupno 43 sezone i osvojio dvije titule prvaka, dok su Rođeni upisali nastupe u 38 sezone. Sedam puta su završili među top tri, ali bez šampionskog pehara.

Računajući sva takmičenja Sarajevo i Velež su se do sada susreli 126 puta. Više trijumfa ima koševski premijerligaš, ukupno 47. Na drugoj strani, ponos Mostara ima 44 pobjede.

Inače, u Prvoj ligi Jugoslavije uspješniji je bio mostarski klub koji je upisao 28 pobjeda, pet više od rivala iz bh. prijestolnice.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dva velikana bh. fudbala prvi put su snage odmjerili u novembru 1946. godine kada je Velež pobijedio tadašnji Torpedo s 3:0, a posljednji u septembru prošle godine i to u Kupu BiH, tada je Sarajevo izbacilo Rođene golom Krstea Velkoskog.

Posljednji ligaški duel ova dva tima odigran na stadionu Asim Ferhatović Hase pripao je Sarajevu. U oktobru 2015. godine bilo je 4:1.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

vanja8
Ovi podaci dovoljno govore koji je derbi jedini i pravi u nasoj BiH... Dobrodosli Rodjeni, dobrodosli RA, ma nebitno je ko ce pobijediti... I ako izgubimo, od Veleža poraz ne boli...
49 0
1capljinac
Ali brataaa kad smo mi sa Dortmundom igrali eeee aaa brataaa hahahaaj opet će te skočiti dole hahaha
0 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi