"Zbog Henryja sam na kraju donio odluku da završim karijeru"

Muamba doživio srčani udar 2012. godine

"Zbog Henryja sam na kraju donio odluku da završim karijeru"

E. Škorić

Fabrice Muamba je bivši igrač Boltona koji je 2012. godine doživio srčani udar na utakmici FA kupa protiv Tottenhama.

Klinički je mrtav Muamba bio čak 78 minuta i čudom je preživio tog dana. Uspio je da se probudi iz kome, oporavi i vrati u život, ali nogometnu karijeru je morao okončati. Sada priznaje da je odluku donio nakon razgovora s Thierryjem Henryjem, nekadašnjom zvijezdom Arsenala.

"Imam sreću da sam i danas još uvijek ovdje. I prije te utakmice protiv Tottenhama razgovarao sam telefonom s Henryjem i on mi je rekao: 'Samo izađi na teren i pobrini se da dobro prođete'. Sjećam se da sam propustio dobru šansu za gol, a onda sam osjetio vrtoglavicu i... Bum! Dogodilo se. Henry je tada iz New Yorka došao da me vidi. Ušao je kroz stražnji ulaz bolnice. Nemojte me krivo shvatiti, drugi su ulazili kroz prednja vrata, a on je došao s druge strane i sa mnom proveo 10 ili 20 minuta", prisjeća se Muamba i nastavlja:

"Sjećam se da smo se pozdravili, ali zato što sam bio drogiran od lijekova, nisam se mogao sjetiti svega. Sjećam se da smo razgovarali i zaspao sam, pa je nastavio razgovor s mojim ocem. Doslovno je 20 minuta proveo sa mnom i otišao je kući. To je bilo u prva 3-4 dana nakon nesreće. Odmah je došao, on je sjajan momak".

Priznaje da je i nakon razgovora s Henryjem odlučio okončati karijeru.

"Rekao mi je: 'Slušaj, ako igraš, nećeš biti siguran, a ako prestaneš, još uvijek ćeš biti živ. Šta ćeš odlučiti?'", ispričao je Muamba.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Da, to mi je na kraju pomoglo da donesen odluku i mislim da je ona bila ispravna i drago mi je sada zbog toga", kazao je Muamba.

Srčani udar imao je 17. marta 2012. godine na hite Hart Laneu, a nekoliko mjeseci kasnije objavio je i konačni kraj karijere.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi