Legendarni trener ostavljen od svih: Kofer, ruke oko struka i pogled u nedogled...

Nekada je radio čuda

Legendarni trener ostavljen od svih: Kofer, ruke oko struka i pogled u nedogled...

A. Čaušević

Nekim ljubavima je jednostavno suđeno da se okončaju bez obzira koliko bile snažne. 

Kraj fudbalske sezone osim trofeja donosi rastanke. Ovi drugi su obično tužni pogotovo u slučajevima kada napuštate klub kojeg volite.

Klub kojeg voli je bio primoran da napusti i legendarni trener, stručnjak za "male" klubove i njihovo spašavanje iz ponora ka provaliji.

Riječ je o Zdeneku Zemanu, čuvenom češkom stručnjaku koju je većinu svoje karijere proveo u Italiji uz nekoliko insotranih izleta kao što su oni na klupu Fenebahcea i Crvene zvezde.

Zeman je prije nekoliko dana napustio Foggiu i to po četvrti put. Snimljen je kako sam stoji na saobraćajnom ostrvu i s jednim koferom. Djelovalo je kao da je napušten od svih.

Oglasi

Ranije je saopštio da napušta redove trećeligaša jer se jednostavno ne slaže s trenutnim klupskim rukovodstvom.

"Kad se dvoje ne slažu, bolje je da se razdvoje. Bio je problem i nije uspjevao da se riješi. Ne mijenjam se ja, ne mijenja se predsjednik. Nije bilo uslova da radimo zajedno", kazao je 75-godišnjak.

Čeh je svjetsku slavu stekao još prije 30-ak godina kada je i nastao naziv Zemanlandia. Tada je sa Foggiom izveo pravo čudo te doveo klub do Serije A s kojim je igrao i tadašnji Kup UEFA.

Postao je prepoznatljiv po tome da su njegovi timovi utakmice počinjali u veoma agresivnoj 0-2-8 formaciji. Nikada se nije ustezao od ofanzivnog fudbala i to je nešto čemu je uvijek težio pa je uglavnom igrao taktiku 4-3-3.

Bio je i trener ekipe Leccea koja je 2004. godine sa tada jako mladim Mirkom Vučinićem i Valerijem Bojinovom napravila odličan rezultata u Seriji A tako što je završila u gornjem dijelu tabele. Posljednje veliko čudo izveo je prije 10-ak godina kada je Pescaru sa Marcom Verrattijem, Lorenzeom Insigneom i Cirom Immobileom uveo u Seriju A.

Od velikana vodio je rimske klubove Lazio i Romu, jedno vrijeme je vodio i Napoli. Interesantno da i nije previše trofejan pošto je uspio samo dva puta osvojiti Seriju B. Tokom trenerske karijere ovaj 75-godišnjak je imao čak 23 trenerska angažmana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti