Zeleno svjetlo za dimne bombe u jednoj od liga petice

"To je sastavni dio navijačke kulture"

Zeleno svjetlo za dimne bombe u jednoj od liga petice

Često se na pirotehniku na tribinama gleda kao na fenomen koji se u moderno doba, kada je Evropa u pitanju, uspio zadržati samo u balkanskim zemljama. To je, međutim, daleko od istine.

Gore baklje i dimne bombe i u Njemačkoj, u Italiji, a posebno u Francuskoj.

Francuski navijači nerijetko imaju ispade sa pirotehnikom i u evropskim takmičenjima što rezultira žestokim kaznama za njihove klubove.

Kažnjava se pirotehnika i u domaćim francuskim takmičenjima, ali je ipak mišljenje većine da je ona dio tamošnje navijačke kulture, pa se na upotrebnu baklji i dimnih bombi na stadiona Ligue 1 i ne gleda s previše "bijesa".

A francuska ministrica sporta sada "aminuje" povratak diminih bombi u sferu legalnog na francuskim stadionima.

Tako će izgleda u jednoj od najjačih liga evrope, liga petice, uskoro biti dozbvoljena upotreba jedne vrste pirotehničkih sredstava.

Neki eksperimenti su se već vršili, a ministrica Roaxana Maracineanu je u danas poručila da će dimne bombe zbog koji su do sada klubovi finansijski kažnjavani "biti dozvoljene, ako su klubovi za to".

Prema njenim riječima upotreba dimnih dombi će biti dozvoljena na za to predviđenim dijelovima tribina i uz supreviziju zvaničnog osoblja.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Iz kabineta ministrice Maracineanu stiže potvrda da je zaista riječ o zelenom svjetlu za dimne bombe na stadionima, od sezone 2020/2021.

"Dimne bombe su integralni dio navijačke kulture... Dimne bombe, poput stajanja na tribinama i koregorafija su dio strasti, emotivne i umjetničke dimenzije navijanja", rekao je advokat Nacionalne navijačke asocijacije Pierre Barthelemy.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi