"Želimo da Velež bude najbolji klub u BiH, to je i zaslužio"

UG Mostarski Rođeni za SportSport.ba

"Želimo da Velež bude najbolji klub u BiH, to je i zaslužio" · Intervju

Udruženje građana Mostarski Rođeni je organizacija koja se volonterski bavi navijačkim aktivizmom. Mostarski Rođeni su osnovani na jesen 2015. godine s primarnim ciljem da spase svoj Velež od nestanka.

"Od svih projekata koje smo za nešto više od dvije i pol godine ostvarili, taj nam je bio najveći i najuspješniji. Naravno ovo ne bismo uspjeli bez jedinstva svih Veležovih navijača okupljenih u naše udruženje: KN Red Army i Red Army Old Crew . Naš klub je opet preživo i polako ali sigurno postaje klub primjer cijeloj Bosni i Hercegovini", rekli su nam na početku razgovora za SportSport.ba predsjednik Upravnog odbora Mostarskih Rođenih Mirza Hadžić i član Upravnog odbora Senad Đeldum, koji su potom dodali:

"Mi jednostavno želimo da naš klub bude ono što zaslužuje, najbolji u Bosni i Hercegovini. Dosta nam je više sivila i preživljavanja. Velež je prije svega herojski klub“.

Ova organizacija je osnovana isključivo iz razloga spašavanja FK Velež, danas se udruženje uključuje u sve više projekata vezanih za klub kao i u svakodnevne aktivnosti kluba.

"Pokrenuli smo za vrijeme svog postojanja mnoga pitanja i projekte. Mnogo njih je još u fazi realizacije, isto tako dosta toga je već realizovano. Pokrenuli smo s mrtve tačke pitanje pomoćnog terena i učestvovali u njegovoj izgradnji. Učestvovali smo u izgradnji prostorija za omladinsku školu, novih prostorija kluba, donirali trening opremu za omladinske kategorije, učestvujemo u radu klupskog marketinga, u organizaciji utakmica, u svakodnevnom radu na stadionu i još mnogo toga. Svakako da se naš doprinos osjeti od trenutka naše pojave, a temelji se na naših 15 navijačkih zahtjeva koje smo postavili pred svakoga ko je želio preuzeti FK Velež u teškim trenucima", govore iz Udruženja.

"Naravno, sve što radimo, radimo na volonterskoj osnovi i jedini interes nam je naš klub i njegov prosperitet".

Mostarski Rođeni su uz „novi“ Upravni odbor na čelu sa Šemsudinom Hasićem ostvarili stabilizaciju kluba i danas možemo reći da se Velež pravilno razvija.

"Mi, kao organizacija, imamo sasvim korektne, možemo slobodno reći i pomalo prijateljske odnose sa ljudima u klubu na čelu sa predsjednikom Hasićem. Trudimo se svom klubu pomoći i pružiti podršku, naravno da nam se mišljenja nekada ne slažu ali interes kluba kao institucije je uvijek na prvom mjestu i to je naša zvijezda vodilja. Velež danas nakon skoro tri decenija ima glavu i rep, i mi ne možemo biti nezadovoljni", ističe Hadžić.

U udruženju nekada misle da njihova ljubav graniči sa ludošću.

"Evo, danas smo ostavili svoje poslove, familiju kako bi došli na razgovor u N/F SBiH zbog našeg aktuelnog projekta izgradnje toaleta na našem stadionu. I tako svakodnevno, neko ode na stadion, neko pomogne svojom vještinom, neko finansijski ali svaki dan neko od navijača na svoj način pomaže klubu. Ponosni smo na ono što radimo“ govori Đeldum.

Iako je mnogima to nepoznato, FK Velež je jedan od najmanje zaduženih sportskih kolektiva u BiH.

"Velež je klub koji je posljedicom rata ostao bez stadiona, koji je tada narod Mostara gradio prvenstveno njemu kao što mi danas gradimo stadion Rođeni u naselju Vrapčići. Na igralištu stare predionice Velež gradi respektabilan stadion. Velež je poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu prošao mnoge periode, ali je opstao i možda nikada nije bio jači. Ovim putem želim odrati priznanje koji su kroz historiju klub vodili, sigurno da nikome taj zadatak nije bio lagan. Nažalost nismo ni u bivšoj državi ni u današnjoj bili klub podoban režimu, tako da nikada nismo došli do titule. Nadamo se da ćemo u budućnosti ostvariti taj rezultat na zelenom terenu, fudbalskim putem. Jednostavno nas boli odnos države prema našem klubu", poručuje Hadžić.

Mostarski Rođeni su trenutno u realizaciji projekta toaleta prema zadnjim standardima UEFA propozicija.

"Današnjim sastankom stvoreni su uslovi da se može krenuti u izgradnju ovog projekta, svi ga s nestrpljenjem očekujemo i želimo da prisustvujemo njegovom otvaranju što prije. Naravno, prikupljena sredstva će diktirati tempo radova. Trenutno smo prikupili kroz razne akcije i prodaju napitaka na domaćim utakmicama oko 25 000 KM, za realizaciju projekta je prema našim kalkulacijama potrebno između 70 i 80 000 KM. Pozivamo sve da se u ovu akciju uključe, pokažimo svi zajedno da nam je Velež više od kluba“.

U današnjem svijetu postoje predrasude prema svemu pa tako i prema fudbalskim navijačima.

"Susrećemo se sa predrasudama, uvijek postoje predrasude prema fudbalskim navijačima. Svakakvih nas ima (Smijeh). Postoje među nama uspješni privrednici, radnici, studenti, penzioneri ali nas sve veže isto, ljubav prema klubu. Spremni smo za naš klub učiniti sve što je u cilju njegovog opstanka i svjetle budućnosti".

Mostarski Rođeni su organizacija koja je organizovana u međunarodnim okvirima.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

"Naš Upravni odbor čini 4 ljudi iz Mostara, 2 čovjeka iz SAD-a, 2 čovjeka iz Evrope i 1 čovjek iz ostatka BiH tačnije iz Sarajeva. Na ovaj način smo željeli otvoriti vrata svim Veležovim navijačima diljem planete da pomognu svom klubu i na neki način smo uspjeli. Uvijek može bolje, ali sve ide svojim tokom i mi smo zadovoljni".

"Ovim putem želimo zahvaliti SportSport.ba na ukazanom prostoru, nadamo se daljoj uspješnoj saradnji i da ćemo u budućnosti razgovarati o Veležu kao o prvaku BiH", rekli su nam za kraj iz Mostarskih Rođenih.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

kommando88
Uložio bih u klub da maknu petokraku
7 46
velez mo
MOSTAR U SRCU VELEZ DO GROBA
32 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi