Svi Željini Afrikanci: Jedan završio tragično, onog najboljeg i internet ''zaboravio''

Posljednja pridošlica je Joseph Amoah

Svi Željini Afrikanci: Jedan završio tragično, onog najboljeg i internet ''zaboravio''

A. Čaušević

Željezničar je ozvaničio dovođenje jednog od najvećih pojačanja u ovom prijelaznom roku.

Na Grbavicu je stigao Joseph Amoah koji je prošle sezone sjajnim igrama u dresu Rudar Prijedora na sebe privukao ogromnu pažnju.

Amoaha su željeli razni premijerligaški klubovi, ali se ovaj fudbaler vratio u Ganu. Uslijedio je poziv iz Željezničara pa je 20-godišnjak pristao na dolazak u Dolinu ćupova.

Do sada je na Grbavici igralo niz fudbalera koji dolaze iz Afrike. Neki su navijačima višestrukog prvaka BiH ostali u lijepom sjećanju, dok su neki odavno u zaboravu.

Primjera radi samo će se rijeki sjetiti Kelfala Marah, igrača iz Siera Leonea koji je početkom ovog vijeka za kratko igrao za Željezinčar. Još bio u visočkoj Bosni. U penziji je već neko vrijeme.

Odličan dojam, možda i najbolji, ostavio je Patrick Gerhardt Nyema na kojeg je i internet ''zaboravio'' pošto je teško pronaći bilo kakve informacije o bivšem reprezenativcu Liberije.

Oglasi

Patrick Nyema - SportSport.ba

Prema nekim izvorima ovaj 37-godišnjak je već neko vrijeme u penziji, dok postoje informacije da nastupa za amaterski klub u Australiji, Nunawading City.

U Dolini ćupova je osvojio Premijer ligu i Kup BiH te je najtrofejniji afrički igrač koji je nastupao za Željezničar.

Na Grbavici su bila i dvojica Nigerijaca. Muhamed Musa je trenutno u Sarajevu, dok je Adeshina Fatai koji je nedavno potpisao za GOŠK.

U plavom dresu su nastupala i trojica Senegalaca. Napadač Boubaca Dialiba je svojevremeno impresionirao sve na Grbavici poslije čega je napravio solidnu karijeru u Turskoj.

Oglasi

Iz Senegala je na Grbavicu stigao i Younaous Diatta. Prije sedam godina za Željezničar je nastupao i bivši napadač Sarajeva i Zvijezde Gradačaca, Secouba Diatta.

Jedan od bivših Afrikanaca u plavom dresu je Zablon Amanaka koji je nažalost prošle godine preminuo u svom stanu nakon što je posljednje godine svog života proveo u siromaštvu.

No description available.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Amanaka je preminuo u 45 godini, a za Plave je nastupao u sezonama 2004/2005 te 2005/2006. Bilo je to vrijeme kada timu s Grbavice i nisu baš cvjetale ruže.

Stameni defanzivac je igrajući za Željezničar imao i status reprezentava Kenije, a otišao je nakon skoro 20 odigranih utakmica.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Kockoglavi
Kakav glup clanak **** te zivot.
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi