Željezničar na putu da "kompenzuje" neigranje u Evropi, ali se nada i "muštuluku" iz Švicarske

Plavi postepeno pune kasu

Željezničar na putu da "kompenzuje" neigranje u Evropi, ali se nada i "muštuluku" iz Švicarske

A. Čaušević

Željezničar je na terenu izborio izlazak na euroscenu, ali je odlukom Komisija za licenciranje NFSBiH ostao bez nastupa u kvalifikacijama za Europa ligu. 

Neigranje međunarodnih mečeva svakako predstavlja udarac za najtrofejniji bh. klub, posebice s finansijske strane jer su Plavi ostali bez nekoliko stotina hiljada eura.

Obzirom da je trebao nastupiti u prvom pretkolu drugog po jačini UEFA-inog takmičenja Željezničar je imao zagarantovanih 240.000 eura, ali je ostao bez tog novca.

Taj iznos bi vjerovatno i porastao za potencijalnih 260.000 eura jer su Plavi trebali imati i status nositelja što bi joj donijelo i plasman u drugo pretkolo. I dvije evropske utakmice na stadionu Grbavica bi sigurno donijele određenu zaradu.

Hipotetički neizlazak u Evropu Željezničar je "koštao" oko 500.000 eura, ali je višestruki prvak BiH na pravom putu da "kompenzuju" tu cifru.

Naime, Plavi bi u narednom periodu trebali inkasirati skoro 300.000 eura. Čeka se zvanična potvrda tranfsfera Mateja Rodina vrijednog 150.000 eura, a 120.000 eura bi trebao donijeti prelazak Gorana Zakarića iz Partizana u Konyaspor.

U Zvorničkoj 27 se svakako nadaju i "muštuluku" iz Švicarske. Željezničar je prošle uputio žalbu Međunarodnom sudu za Arbitražu u Lozani, a ukoliko CAS presudi u korist kluba s Grbavice onda će NFSBiH biti dužan da Plavim isplati nadoknadu zbog neigranja u Evropi.

Nakon žrijeba rasporeda Premijer lige generalni sekretar Faruk Brković je kazao kako bi uskoro trebao doći iz Švicarske.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Još uvijek nemamo povratne informacije. Žalbu smo predali u roku, imamo informacije da je tigla na CAS. U narednim danima očekujemo odgovor, nadam se pozitivan i da ćemo biti zadovoljni", rekao je Brković prošlog četvrtka.

Kasu Plavih bi koliko-toliko mogli napuniti i transferi Edina Džeke i Edina Višće pod uslovom da eventualni transferi bh. reprezentativaca budu realizovani u inostranstvo, odnosno van Italije i Turske.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Hasimaga
Ja ciganije
19 1
AKo ovo, ako ono, i ako sve bude kako treba, sve se vrti oko "AKO" ovi novinari koji rade za sportsport.ba mnogo su se prekombinovali, ja cu vam reci, od Zeljine zalbe nema nista i mnoge "Ako kombinacije" ce propasti. Ja kazem da je u mojem zivotu svako Ako bilo rjeseno ja bi danas bio multimilioner, ali nazalost nisam. Sto bi se reklo da je nani muda bila bi djedo.
16 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi