Željezničar u "međuprostoru": Status nositelja u kvalifikacijama za EL pod znakom pitanja
Željezničar je na terenu izborio izlazak na eursocenu, ali klub s Grbavice još uvijek čeka na licencu za UEFA takmičenja

Ukoliko dobiju licencu

Željezničar u "međuprostoru": Status nositelja u kvalifikacijama za EL pod znakom pitanja

A. Čaušević, foto: E. Oštraković

Željezničar je na zelenom terenu izborio plasman u kvalifikacije za Evropa ligu, međutim upitno je da li će ovog ljeta na stadionu Grbavica biti evropskih utakmica. 

Prvostepena komisija za licenciranje najtrofejnijem bh. klubu nije izdala licencu za učešće u UEFA takmičenjima, međutim nakon upućene žalbe Drugostepena kompisija bi tu odluku mogla preinačiti pa bi Plavi trebali zaigrati u Evropi.

U slučaju pozitivnog ishoda kojem se nadaju u Zvorničkoj 27 Željezničar bi svoju evropsku avanturu počeo u julu mečevima prvog pretkola Evropa lige.

U prvom kolu kvalifikacija za drugo po jačini UEFA-ino takmičenje nastupit će 94 ekipe koje će prilikom žrijeba biti podijeljene u sedam grupa od po 10 timova te dvije grupe od po 12 timova.

Plavi imaju koeficijent 3.750 i da bi bili nositelji mora im se poklopiti dosta rezultata iz ostalih šampionata. Gledajući trenutnu situaciju šanse da imaju povlašten status im ne idu na ruku.

Prema trenutnom stanju klubovi koji imaju koeficijent manji od 3.190 sigurno neće biti nositelji, dok će klubovi s koeficijentom 3.750 i više imati povlašten status što znači da je Željezničar u "međuprostoru".

Za sada ukupno 36 timova s koeficijentom 3.750 i više ima zagarantovan nastup u prvom pretkolu Evropa lige. U tu grupu ekipa se ubrajaju Sarajevo (4.250) ili Zrinjski (5.250). Ovo znači da je ostalo još 11 upražnjenih mjesta među nositeljima.

Gledajući ostala prvenstva u borbi za izlazak na euroscenu je niz klubova koji imaju bolji koeficijent od kluba iz bh. prijestolnice.

Na provizionalnoj tabeli od klubova čiji se status još uvijek ne zna Željezničar zauzima sedmo mjestu i prema trenutnoj situaciji je nositelj, međutim u naredne dvije sedmice kada će biti završena prvenstva dosta toga se može promijeniti.

Plavim bi odgovaralo da Evropu ne izbore sljedeće ekipe: Viitorul (4.000) iz Rumunije, Domžale (4.750) iz Slovenije, Kukesi (4.750) iz Albanije, Alashkert (4.500) ili Pyunik (3.750) iz Armenije i Hapoel Beer-Sheva (12.000) iz Izraela.

Opasnost s koeficijentom 4.000 predstavlja i predstavnik Andore u preliminarnoj rundi, ekipa Santa Colome.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kada su u pitanju preostala dva bh. predstavnika u Evropi Zrinjski će kao što je već navedeno biti nositelj, dok Široki Brijeg s koeficijentom 2.250 neće imati povlašten status.

Žrijeb parova prvog pretkola Evropa lige na programu je 11. juna. Susreti su na rasporedu 11. i 18. jula.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi