Ko su Željinih 11?

Od estradnih megazvijezda do člana uprave Lidla

Ko su Željinih 11?

E. Haračić

Jedini trofej koji je ove godine stigao u Sarajevo, jeste onaj šampiona Jugoslavije koji je FK Željezničar osvojio 1972. godine, tačnije njegova replika.

Danas u 18 sati u Plavom salonu na Grbavici održana je promocija ovog, slobodno se može reći, iznimnog poduhvata povratka jednog od najznačajnijih trofeja u istoriji bh. fudbala u Sarajevo, a da bi sve to bilo moguće, 11 zaljubljenika u plavu boju sa po 2000 KM vlastitih sredstava finansirali su ovaj projekat.

Takozvanih "Željnih 11" čine ljudi na koje je klub, bez dodatnih pitanja i ranije računao kada je bilo potrebno gasiti požare, ali među njima se nalaze i imena koja bi se u budućnosti mogla češće spominjati kada je u pitanju izlazak iz krize koja Grbavicu trese posljednjih par godina.

SportSport.ba donosi nešto više detalja o ljudima koji su omogućili dolazak replike trofeja šampiona Jugoslavije 1972. godine u Sarajevo, na 50. godišnjicu od osvajanja.

Nedim Bubica vlasnik kompanije Lake i hotela Mariott na Skenderiji i ranije je pomagao klub u svim navijačkim akcijama.

Uporedo sa muzikom, Haris Džinović razvijao je i ljubav prema sportu. Počinje trenirati fudbal, a potom se i profesionalno baviti „najvažnijom sporednom stvari na svijetu“, u sarajevskom „Željezničaru“. U jednom trenutku Haris svojim talentom i strpljivošću stiže i do prvog „Željinog“ tima.

Oglasi

I u tom poslu će biti dobar, kao uostalom u svemu što je radio, ali ne i dovoljno da bi istisnuo nekoga iz tada čuvene generacije „Ribarevih beba“, koja je osvojila čak i šampionsku titulu bivše SFRJ tih sedamdesetih godina.

Nermin Dizdarević, vlasnik uspješne audio-video kompanije AVC iz čijih reportažnih kola se već godinama emituju određene utakmice Premijer lige BiH, ali i mnogo drugih sadržaja, te vlasnik agencije za produkciju evenata - Event Team, do skora suvlasnik jedne od najznačajnijih kuća za produkciju evenara u Sarajevu - Proeventa.

Roland Schreiber do sada je nepoznato ime navijačima Željezničara, ali njegov lični angažman unutar ovog, za početak malog projekta mogao bi biti nagovještaj veliki stvari koje bi se mogle dešavati na Grbavici. Roland Schreiber je član uprave Lidla u Hrvatskoj, ali je i dio visokog menadžmenta LIDL Njemačke. Kada se govori u ulasku Lidla na bh. tržište, Roland Schreiber je neizbježno ime, a prije godinu dana spominjan je i kao direktor kompanije u BiH.

Renad Čelik je navijačima Željezničara od ranije poznat. Već duže vrijeme je u strukturama kluba, član skupštine u više mandata. Inače je aktivan na kulturnoj scenci Sarajeva kao jedan od osnivača Garden of Dreams festivala koji se baš jučer održavao na Humu.

Bilo koja akcija Željezničara u kojoj će se tražiti dodatno finansiranje teško da može izbjeći Jasmina Badžaka. O nekadašnjem predsjedniku ŽEljezničara ne treba previše pisati, ali sasvim sigurno će navijače radovati činjenica da još uvijek nije izgubio interes i energiju koju je davao Željezničaru.

Nedim Lipa, novo lice u Upravnom odboru FK Željezničar, nekadašnji novinar Avaza, komunikacijski ekspert koji stoji iza projekata Sarajevo Navigator, Odmori u BiH, Sarajevo Holiday Market, Ljeto i Zima na Vilsu, Desant na Jajce sigurno je u Željezničar donio novu energiju i ne treba sumnjati da će u narednom periodu Željezničar pokrenuti niz novih promotivnih projekata sličnih ovom koji se danas predstavlja.

Omar Kuštrić, direktor i suvlasnik firme Sinkro, koja je od 2018. dio najveće evropske grupacije za proizvodnju namještaja firme Cota iz Liechtensteina. Mecena sarajevskih alternativnih bendova (Konvoj, Erogene Zone, Skroz, Letu štuke, Helem Nejse...), producent filma o sarajevskoj muzičkoj sceni "Skroz Sarajevo", koji bi premijerno trebao biti prikazan na ovogodišnjem SFF-u.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na listi onih koji su svoja lična sredstva uložili u ovaj projekat je i Doktor Hasan Tanović, ugledni sarajevski ortoped i načelnik Općine Novo Sarajevo, što je signal da će Željezničar i u narednom periodu uživati podršku lokalnih vlasti, dok je posljednje ime ono koje u Željezničaru ne treba posebno predstvljati.

Iako je prije par sedmica postao trener ljutog rivala FK Veleža, Amar Osim kao ni Hadis Zubanović nisu se libili podržati projekat koji će slaviti istoriju FK Željezničar. Imajući u vidu česta razmimoilaženja u mišljenjima sa različitim strukturama u klubu, priključivanje Amara Osima, ali i Hadisa Zubanovića ovom projektu signal je da ljubav prema plavoj boji kod legendi Želje ne može biti stvar trenutka i mode.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

mido1921
Svaka čast, pogotovo za Amara da začepi usta dežurnim pljuvačima.
6 4
Adi1921
Za Želju se ne navija,vza Želju se živi... Bravooo, 11. Velicanstvenih! ?
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti