Bio kandidat za klupu FK Sarajevo, sada preuzeo drugog velikana s Balkana
Željko Kopić novi je trener Dinama iz Bukurešta.

Željko Kopić ima novi posao

Bio kandidat za klupu FK Sarajevo, sada preuzeo drugog velikana s Balkana · Zvanično

Eldar Ganibegović

U julu je bio kandidat za trenera FK Sarajevo. Klub s Koševa nije preuzeo, ali sada jeste velikana rumunskog fudbala, Dinamo iz Bukurešta. U pitanju je Željko Kopić, 46-godišnji hvatski stručnjak.

Nakon 0:1 poraza od FCSB-a Ovidiu Burca napustio je klupu Dinama iz Bukurešta. Tim iz glavnog grada Rumunije ubrzo je pronašao novog trenera, a izbor je pao na Željka Kopića.

"Klub Dinamo 1948 Bukurešt postigao je dogovor sa Željkom Kopićem da preuzme funkciju glavnog trenera tima", objavio je rumunski tim.

Željko je najdugovječniji trener Slaven Belupa u 110-godišnjoj historiji kluba te je u sezoni 2015/16 stigao do finala Kupa Hrvatske, što je jedan od najvećih uspjeha tog kluba. 

Oglasi

Potom je prešao u splitski Hajduk u sezoni 2017-2018, koji je također odveo u finale Kupa. 2018. godine preuzeo je FK Pafos na Kipru, gdje je bio veoma ceijnjen, osvajao nagrade za trenera mjeseca i ostvario velike pobede protiv velikih klubova, poput APOEL-a, Omonije ili AEK-a.

Radio u GNK Dinamo Zagreb

Po povratku u Hrvatsku postao je direktor Akademije u GNK Dinamo Zagreb. U decembru 2021. godine izabran je na čelo kluba, gdje je ostvario sedam uzastopnih pobjeda u HNL i ostvario zapaženu pobjedu protiv West Hama, prve hrvatskog kluba protiv engleskog kluba na gostujućem terenu. 

Takođe je pobiedio Sevillu u nokaut fazi Evropske lige. Na kraju te sezone zagrebački Dinamo je osvojio prvenstvo Hrvatske.

Proveo je samo nekoliko meseci u Botevu iz Plovdiva, preuzevši tim sa poslednjeg i ostavivši ga na desetom mjestu u bugarskoj Parvoj ligi. To mu je ujedno bio i posljednji posao. 

Inače, poslije FCSB-a Dinamo je najveći rumunski klub s 18 titula prvaka te države. Ove sezone igra katastrofalno i nalazi se na pretposljednjem mjestu s 10 bodova iz 15 kola. Na Kopiću je da spašava brod koji tone. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi