Željko Petrović "srušio" Rendulića i Jakirovićev rekord u opasnosti

Crnogorac radi sjajan posao

Željko Petrović "srušio" Rendulića i Jakirovićev rekord u opasnosti

Adnan Beganović

Željko Petrović sa deset uzastopnih prvenstvenih pobjeda sa Zrinjskim opasno približio Sergeju Jakiroviću, koji je sa 14 uzastopnih prvenstvenih pobjeda zlatnim slovima upisan u historiju višestrukog bosanskohercegovačkog prvaka. Krunuloslav Rendulić, kojeg je naslijedio Petrović, imao je sa Zrinjskim niz od devet uzastopnih pobjeda.

HŠK Zrinjski osvojio je novi trofej Kupa Bosne i Hercegovine. U finalu su Plemići u dvomeču, usudili bismo se reći, bez većih problema savladali novog bh. prvaka Borac iz Banja Luke, a svakako da velike zasluge za novi pehar u vitrinama Zrinjskog pripadaju i crnogorskom stručnjaku Željku Petroviću.

U oba meča je Petrović na fenomanalan način postavio igru, Borac je u 180 minuta gotovo ostao bez prave prilike i dojma smo da su igrači Zrinjskog kako je odmicala sezona sve bolje prihvatali trenerove zamisli što govore i sami rezultati.

Naravno, osim trenera, negovog stručnog štaba i fudbalera, velike zasluge za odbranu naslova u Kupu Bosne i Hercegovine pripadaju i čelnim ljudima kluba, prije svega Danki Šulenti, čovjeku koji iz sjene što i nije tajna, rukovodi sportskom politikom.

A, da Šulenta itekako zna prepoznati trenera za Zrinjski govori nam bliska prošlost, odnosno izbor posljednja tri trenera, koji se, što je pomalo i čudno, dogodio tokom zimske pauze.

Krajem decembra 2020. godine za trenera Zrinjskog je imenovan Sergej Jakirović, koji je nekoliko mjeseci prije dobio otkaz u Mariboru i to zbog sramotnog poraza u Evropskoj ligi od sjevernoirskog Colerainea.

Oglasi

Vjerovatno u Mariboru sada "liju suze" zbog otkaza uručenog Jakiroviću, ali Šulenta i njegovi saradnici su upravo u njemu vidjeli čovjeka za Zrinjski i pored početnog neuspjeha, odnosno neizborene Evrope, pružili su mu podršku, što im se na kraju isplatilo s obzirom na osvojenu titulu i stvaranje okosnice tima koji će kasnije izboriti historijski nastup u grupnoj fazi Konferencijske lige.

Njega je naslijedio Krunoslav Rendulić, pod čijim stručnoim vodstvom Zrinjski uzima duplu krunu u prošloj sezoni, te osigurava nastup u grupnoj fazi Konferencijske lige. No, mnogobrojne utakmice u Evropi su "uzele danak", pa su Plemići u prvom dijelu aktuelne sezone mnogo zaostali za Borcem, te su se čelnici kluba ponajviše radi toga odlučili za promjenu na klupi.

Željko Petrović sa Zrinjskim u nizu od 15 zvaničnih utakmica bez poraza

Ovaj put izbor je pao na Petrovića, kojem je trebao određeni period da posloži kockice, a minus od sedam bodova u odnosu na Borac ipak nije uspio nadoknaditi i to ponajviše zbog domaćeg poraza od banjolučkog kluba u utakmici u kojoj su njegovi izabranici bili bolji. Da su se tada kockice poklopile, Petrović bi sa Zrinjskim osim trofeja u Kupu osvojio i onaj namijenjen osvajaču elitnog ranga.

Upravo nakon tog pomenutog poraza započela je fenomenalna serija Zrinjkog od 15 uzastopnih utakmica bez poraza u domaćim takmičenja. Iskusni crnogorski stručnjak je sa svojim izabranicima ostvario 14 pobjeda, dok je samo Sloga uspjela ostati neporažena i to u prvom susretu polufinala Kupa Bosne i Hercegovine odigranom u Modriči (0.0).

U tih 15 utakmica Plemići su postigli 34 pogotka, a primili samo pet, što samim tim znači da sve linije tima funkcionišu besprijekorno, te da je Petrović u kratkom periodu posložio ekipu, koja je, iako na kraju nije odbranila naslov, sasvim sigurno tokom cijele sezone a pogotovo u njenom drugom dijelu, igrala najljepši fudbal.

Petrović uz aut liniju na Grbavici

Petrović je sa nizom od deset prvenstvenih vezanih pobjeda nadmašio svog prethodnika Krunoslava Rendulića, koji je imao niz od devet uzastopnih ligaških pobjeda, a ima priliku da "sruši" i rekord Sergeja Jakirovića, koji je sa Zrinjskim u sezoni 2021/2022 slavio u 14 prvenstvenih mečeva uzastopno.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dakle, ukoliko Zrinjski u posljednjem kolu aktuelne sezone savlada Igman doći će do jedanaest uzastopnih prvenstvenih trijumfa, te će na otvaranju naredne sezone Petrović imati priliku da sruši jedan rekord, što je realno do juče, izgledalo kao nemoguća misija.

No, iskusni crnogorski stručnjak je na dobrom putu, te ću mu i ovi podaci sasvim sigurno biti dodatna motivacija početkom naredne sezone.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Zoster
Ljudska i trenerska veličina,svaka čast!!
2 0
SamoZrinjski
Od početka govorim da je TRENERČINA i da mu treba dat vremena i prostora
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi