Zeljković: Sve je upitno, osjetljiva je tema, neki klubovi bi bili zadovoljni, neki ne

Predsjednik Borca o prekidu Premijer lige

Zeljković: Sve je upitno, osjetljiva je tema, neki klubovi bi bili zadovoljni, neki ne · Intervju

A. Čaušević

Premijer liga BiH je stopirana. Plan je da se sezona završi u maju i junu, ali upitno je da li će se to uspjeti realizovati na terenu. 

Predsjednik FK Borac, Vico Zeljković je u razgovoru za SportSport.ba kazao kako se iz trenutnog ugla gledišta završetak fudbalske sezone u BiH čini neizvodivim jer je u zemlji proglašeno vanredno stanje.

"Najviše bih volio da se prvenstvo nastavi. Međutim kad se sagleda realno stanje, a to je da je trenutno vanredno stanje bez vidljive naznake kada će ekipe moći trenirati to je upitno. UEFA je preporučila da se prvenstvo završi do 20. juna, a mi onda trebali nastaviti prvenstvo 1. maja, a prije toga ekipe trebaju trenirati dvije sedmice. Niko ne može reći kada se početi normalno trenirati", rekao je Zeljković te nastavio:

"To su činjenice, mislim radi troškova klubova. Na koji način se treba pomoći klubovima, oko plata igrača jer su igrači plaćeni. U ovim vanrednim okolonstima sve je upitno. Način finaniranja za ova dva mjeseca. Treba napraviti fleksibilan sistema i u tom smjeru ću i pregovarati.

"Ako već nema fudbala treba vidjeti kako pomoći klubovima da sporazumno raskinu ugovore. Neću dozvoliti da Borac uđe u finansijsku dubiozu. Riješili smo smo se nečeg što se nagomilavalo decenijama, sad kad smo ušli u pozitivnu neću dozvoliti da kriza izazove kolaps."

"Tako je u cijelom svijetu. Trebamo se ponašati racionalno. Očekujem razumjevanje igrača i klubova. Stanje je tako da je nemoguće plaćati. Ovo je iznuđena pauza, a ne za nešto što se znalo od ranije."

"Alfa i omega" banjalučkog kluba nam je otkrio kako je razgovarao i s ostalim članovima Premijer lige te da mnogi izbjegavaju na temu da li prekinuti prvenstvo ili ne.

"Pričao sam s većinom klubova. Neki izbjegavaju da kažu svoje mišljenje jer je tema osjetljiva. Neki bi bili zadovoljni, neki ne. Ispred svih interesa treba biti zdravlje igrača. I ako se stvore uslovi 1. maja, šta ako jedan igrač bude zaražen? Sve je doza rizika. Onda se prvenstvo ne bi moglo nastaviti. Može doći do normalizacije, ali sigurno u maju neće sve kao ranije.

"Nema to veze što je Borac četvrti, mogao je biti prvi ili deseti, ali ne može se igrati 1. maja ako ne bude uslova, to niti jedan klub neće htjeti", jasan je Zeljković.

"UEFA je dala preporuku Savezima da se prvenstva odigraju do 20. juna i ostavila je mogućnost da oni odluče hoće li igrati ili ne. Ja sam prvi da se igra, ali ne pod trenutnim uslovima. Odigrana su dva kruga prvenstva, svako je sa svakim igrao, s te strane je to ok. Ne želim da rizikujem zbog desetak utakmica".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najavio je kako će u narednom periodu biti održan sastanak s čelnicima NFSBiH kako bi se vidjelo šta i kako dalje.

"U svakodnevnoj smo komunikaiji sa Savezom. Neki je prečutni dogovor da naredne sedmice klubovi sjednu i obave razgovor s predsjednikom Begićem. Svi se nadamo da ćemo biti pametniji i da će biti više informacija, ali ne vidim kako će se ovo normalizovati i ko može garantovati da možemo početi igarti 1. maja", rekao je Zeljković. 

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1583752673
I ja kad bi doveo Vladu Jagodica za trenera htjeo bi da se prvenstvo prekine. E nece moci!
8 2
Rivaldo
Koji fudbal? Daj Boze da se u septembru pocne igrati.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti