Željo i Zrinjski se bore za titulu: Ko bi bio nosioc u 1. pretkolu Lige prvaka?
Vrijedi napomenuti da će bh. prvak, ko god on bio, odigrati minimalno četiri evropske utakmice sljedeće sezone.

Počinju kalkulacije

Željo i Zrinjski se bore za titulu: Ko bi bio nosioc u 1. pretkolu Lige prvaka?

Polako ali sigurno, Premijer liga Bosne i Hercegovine ulazi u svoj završni dio i sve su prilike da će se borba za prvaka voditi između Željezničara i Zrinjskog.

Šampion Bosne i Hercegovine izborit će plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, koje se od ove godine igraju u izmijenjenom formatu. Tako će bh. predstavnik svoj evropski put krenuti od prvog, a ne drugog pretkola kako je to godinama unazad bio slučaj.

U slučaju da Zrinjski dođe do svoje treće uzastopne titule, gotovo sigurno će biti nosioc u prvom pretkolu. Plemići imaju koeficijent 3.750 i, prema trenutnoj situaciji, to bi im bilo sasvim dovoljno da se 'uguraju' među nosioce i tako izbjegnu teške, možda i nepremostive prepreke na startu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Situacija se može promijeniti u mnogim ligama, pa je vrlo moguće da, recimo, prvak Slovenije ne bude Olimpija već Maribor, koji ima mnogo bolji koeficijent od ljubljanskog, ali i mostarskog kluba. Međutim, Zrinjski bi 99% bio nosioc u prvom pretkolu i konačno bi imao lijepu šansu da preskoči jedno evropsko pretkolo.

U slučaju da prvak bude Željezničar, koji trenutno vodi na tabeli Premijer lige, Plavi neće biti nosioci. Klub sa Grbavice ima evropski koeficijent 3.000 što ni u jednoj kalkulaciji nije dovoljno za mjesto nosioca u prvom pretkolu.

Željo bi za protivnika u prvom pretkolu Lige prvaka mogao dobiti klubove poput Celtica, Crvene zvezde, Rosenborga, Astane ili Sheriffa, a Zrinjski bi mogao igrati protiv klubova iz Estonije, Malte ili Litvanije, eventualno Ferencvaroša, Spartaka i Olimpije, koji bi bili nešto teži rivali.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Naravno, šanse za titulu prvaka ima i Široki Brijeg, ali klub sa Pecare ima skroman koeficijent 2.250 i također nema ni teoretskih šansi da bude nosioc.

Vrijedi napomenuti da će bh. prvak, ko god on bio, odigrati minimalno četiri evropske utakmice sljedeće sezone. Novitet u kvalifikacijama za Ligu prvaka je to što od sezone 2018/2019. čak i poraženi timovi iz prvog pretkola Lige prvaka nastavljaju svoj put u Evropskoj ligi i to od drugog pretkola.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SEIKO
Koja je to nepremostiva prepreka za Zrinjski? Pa njih izbaci prvak Malte, zar ima slabijih.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti