Željo ovjerava prolaz, Zrinjskom i Olimpicu težak zadatak

Revanš susreti 1. pretkola Evropske lige

Željo ovjerava prolaz, Zrinjskom i Olimpicu težak zadatak

Tri bosanskohercegovačka kluba večeras igraju revanš utakmice prvog pretkola Evropske lige, u kojim će tražiti plasman u narednu fazu takmičenja.

U daleko najboljoj situaciji nalazi se  Željezničar. Viceprvak naše zemlje će pred svojom publikom, ali ne na svom stadionu, dočekati Balzan, tim kojeg je prije deset dana na Malti savladao rezultatom 2:0. U taboru Plavih su istakli da bi sve osim njihove pobjede i plasmana dalje bilo ogromno iznenađenje, a pozvali su i navijače da u velikom broju prisustvuju premijernoj domaćoj utakmici u novoj sezoni.

"Stvari su izvjesnije pred revaš. Sada znamo kakav nas protivnik očekuje. Znamo da ćemo odigrati još jednu dobru utakmicu i nametnuti svoj ritam. Naravno, uz ozbiljan pristup, nadam se prolasku u naredno pretkolo Europa lige", rekao je Odović na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Balzanu će ovo biti historijska utakmica i prvo evropsko gostovanje u historiji kluba, a iz tabora Maltežana su istakli da im novi meč sa Željezničarom predstavlja veliku čast.

"Želim da se zahvalim svima na gostoprimstvu. Imali smo sjajan prijem, ljudi su gostoljubivi kako u hotelu, tako i u gradu. Znamo da će utakmica biti teška, mi smo iz mjesta koje ima 3.700 stanovnika, a igrati sa Željom je za nas nešto historijsko. Ovdje nismo na odmoru, već smo došli da igramo fudbal", rekao je Olivier Spiteri, trener Balzana.

Drugi sarajevski klub u ovom takmičenju će imati neuporedivo teži posao. Olimpic će u Trnavi pokušati izbaciti Spartak, s kojim je prije sedam dana remizirao na Koševu odigravši 1:1. Iako su Vukovi na toj utakmici bili daleko bolji rival, Spartaku se osmjehnula sreća. I dok su Raščić i Brković dva puta pogađali okvir gola, gosti su preko Halilovića eurogolom stigli do povoljnog rezultata.

"Primili smo gol kakav se prima jednom u sto godina, ali u revanšu nismo bez šansi. Na svojoj evropskoj premijeri smo pokazali da znamo igrati fudbal", poručio je nakon utakmice trener Olimpica Mirza Varešanović, koji je i uoči susreta koji slijedi ponovio da očekuje mnogo od svog tima:

"Svi su spremni, atmosfera u ekipi je odlična i vjerujemo da možemo proći dalje. Realno, mislim da su nam šanse podjednake i ono što mogu reći je da ćemo igrati za gol više".

Najteži posao će imati fudbaleri Zrinjskog, koji će na svom terenu protiv Širaka pokušati nadoknaditi minus od dva gola iz prve utakmice. Iako Zrinjski u Armeniji nije odigrao loše, domaći su i sretno i spretno došli do pobjede od 2:0, te jednom nogom zakoračili u 2. pretkolo ovog takmičenja.

U mostarskom klubu su svjesni teške situacije, ali istiću da se neće predati do posljednje minute. Pod Bijelim brijegom se nadaju ranom golu koji bi okrenuo utakmicu u nekom drugom pravcu, pa se onda i ovaj rezultatski nedostatak ne bi činio nenadoknadivim.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Pred nama je težak posao, ali se iskreno nadam da možemo stići tu prednost Širaka iz prve utakmice. Moramo popraviti greške koje smo pravili u Armeniji te uz maksimalan pristup i disciplinu svih igrača na terenu pokušati izboriti prolaz dalje.Bit ćemo jači igrački u odnosu na prvu utakmicu, a bit će i nekih promjena u sastavu. Ko god istrči na teren mora dati svoj maksimum", kazao je Vinko Marinović, šef stručnog štaba mostarskog kluba.

Zrinjski će svoj meč protiv Širaka početi u 19:30 minuta, dok je nešto kasnije na rasporedu meč Spartaka i Olimpica (20:05). Posljednji će od bh. klubova na teren istrčati fudbaleri Željezničara, koji će u 21:15 početi svoj meč protiv Balzana.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.