Židak zapomaže: Igore zovi Halilovića, ukrašće ga Bosanci!

Židak zapomaže: Igore zovi Halilovića, ukrašće ga Bosanci!

Novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista Tomislav Židak pribojava se da bi Alen Halilović mogao postati izgubljen za hrvatsku reprezentaciju, te savjetuje selektora Hrvatske Igora Štimca da mladog vezistu Dinama Alena Halilovića što prije pozove u reprezentaciju.

Židakov tekst objavljen u Jutarnjem listu prenosimo vam u cijelosti.

"Igor Štimac nije ni približno u tako teškim problemima kao engleski izbornik Roy Hodgson, koji je na 12 utakmica isprobao 44 nogometaša. U potrazi za engleskim Ibrahimovićem, Hodgson se zaustavio tamo gdje je i počeo, na Wayneu Rooneyju.

Uostalom, kako naći engleskog Zlatana, kada je u prošlom kolu od 220 nogometaša u Premier-ligi igralo samo 67 Engleza. Štimac je u pet utakmica nacionalne momčadi posegnuo tek za nekoliko novih lica, Sammir, Maloča i Radošević su novi ratnici u našem taboru, iz naftalina je izvukao otpisanog Joe Šimunića...

Igor Štimac je svjestan da se topi “zlatna generacija”, s kojom je prije šest godina Slaven Bilić krenuo u svijet velikog nogometa. Neki pamte i ranije izbornike, trojica su na pragu stote utakmice (Pletikosa, Srna, Šimunić) i pitanje je hoće li biološki izdržati put do Brazila. Devetorica nogometaša su u godinama kada svakodnevno moraju kontrolirati “tlak, šećer, kolesterol...”

Dario Srna je uoči najveće sezone njegova kluba “nabrijan” na Ligu prvaka, nada se finalu najprestižnijeg klupskog natjecanja, smatra da je njegova momčad sazrela i za okršaj s Barcelonom, Realom Madrid i engleskim klubovima. U najtežoj poziciji je Luka Modrić, treba iz Mourinhove glave istisnuti Özila, Xabija Alonsa i Khediru, u najvećem klubu svijeta najteže je doći do standardne pozicije.

Niko Kranjčar je, na žalost, u bezizlaznoj situaciji i na životu ga može održati samo pažnja Igora Štimca, a u ništa boljoj poziciji nije ni Eduardo da Silva, koji pored tolikih brazilskih majstora teško može doći do zraka.

Ako je netko profitirao, onda je to Ognjen Vukojević, stručnjacima je dugo trebalo da bi shvatili kako za njega jednostavno nema zamjene. Mladen Petrić mora odigrati još samo oproštajnu utakmicu, a Ivica Olić, žilav i borben, tješi se - nema predaje!

U drugoj grupi su udarni igrači. Ivan Strinić je u najkomfornijem položaju, jer konkurenta za njegovu poziciju jednostavno nema, Domagoju Vidi se zbog silne energičnosti toleriraju česte pogreške, Mario Mandžukić je zacementirao poziciju u udarnoj postavi. Nikica Jelavić je u stalnoj opasnosti, igra u najtežoj, gladijatorskoj ligi. Ivan Rakitić je u najkomotnijoj situaciji, dok je Ivan Perišić u najtežim dvojbama, otići ili ostati?
16-godišnjak na pladnju

U zadnjoj grupi su dvojica Dinamovih nogometaša, Mateo Kovačić i Alen Halilović. I dok se za Kovačića Štimac raspitivao od prvog izborničkog dana, Halilović je novo ime, tinejdžer koji još nije odigrao ni dvije cijele utakmice, a već mu je za petama pola Europe. Pa ako Roy Hodgson traži engleskog Ibrahimovića, Štimcu je na pladnju šesnaestogodišnjak čudesne nadarenosti.

Igore, nemoj zakasniti kao Vlatko Marković, kada je u Malmöu tražio Zlatana, i zalutao u kafanu, našavši samo oca Šefika i njegovu harmoniku, nemoj pogriješiti ni kao Arsene Wenger, kada dvanaestogodišnjeg Zlatana Ibrahimovića nije ozbiljno shvaćao. Vrijeme je da Alen Halilović dobije pozivnicu A reprezentacije, jer će za dvije godine u Brazilu biti jedan od krucijalnih hrvatskih igrača.

Igore, nemoj podcijeniti bosansko-hercegovački savez, Ivica Osim je inzistirao da se učini sve da taj momak bosanskih korijena igra za Bosnu. Bio bi smrtni grijeh izgubiti ga. Ako sumnjaš, pogledaj gol Zadru, malo remek-djelo, kojega se ne bi sramili ni Zlatan, ni Messi.

Pletikosa, Šimunić, Srna, Olić i Eduardo nisu nepoderivi. Nisu ni stari, ali ti su momci odigrali više od tisuću utakmica. Neophodna je svježa krv. I umjesto da se baviš trivijalnostima tko će izvesti početni udarac 22. ožujka u Maksimiru, iskoristi zimu za savjete Perišiću i Eduardu, za korekcije mana nekih igrača i za razgovor s obitelji Halilović. Ne zaboravi da je otac Sead 16 puta igrao za Bosnu, da sarajevski novinari često dolaze u Zagreb, uvijek s istim pitanjem, i da je vrlo lako pogriješiti kao Arsene Wenger!", zaključuje Židak.

Inače, kolega Židak poznat je kao svojevrsni glasnogovornik određenih fudbalskih radnika, prije svih nekadašnjeg selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslava Blaževića i njemu bliskih ljudi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.