"Poziv me zatekao, imam bh. pasoš jer sam oženio djevojku iz BiH, ali ne zbog papira već iz ljubavi"

Almedin Ziljkić za SportSport.ba nakon poziva u bh. selekciju

"Poziv me zatekao, imam bh. pasoš jer sam oženio djevojku iz BiH, ali ne zbog papira već iz ljubavi" · Intervju

Endin Čaušević

Almedin Ziljkić je u dosadašnjem dijelu sezone oduševio mnoge svojim igrama u dresu Borca i zbog toga nije iznenađenje što mu je Dušan Bajević odlučio uputiti poziv pred naredne mečeve reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bajević je u mečevima protiv Irana, Holandije i Italije odlučio da će šansu dati i igračima iz Premijer lige BiH, a na spisku za ove mečeve našao se i fudbaler Borca. Ziljkić je inače rođen u Novom Pazaru, ali ima dvojno državljanstvo i pravo nastupa za Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj 24-godišnji fudbaler u razgovoru za SportSport.ba priznao je da je bio itekako iznenađen što je dobio poziv u reprezentaciju naše zemlje, ali i itekako ponosan na sebe što se mukotrpan trud i rad isplatio.

"Iskreno, zatekao me poziv i pozitivno sam se iznenadio jer ni u snu to nisam očekivao iako sam svjestan da dobro igram ovu i prošlu sezonu gdje sam uhvatio kontinuitet igara, ali ni u snu nisam očekivao da ću dobiti poziv selektora Bajevića. Baš mi je drago zbog toga", rekao je Ziljkić na početku razgovora.

Bilo je dosta špekulacija oko toga da li može nastupati za BiH s obzirom da je rođen u Novom Pazaru, te ima državljanstvo Srbije. No, on je objasnio da ima sada i pasoš Bosne i Hercegovine nakon što se oženio početkom ove godine.

"Dobio sam pasoš i sutra idem po njega. Već sam u januaru predao za pasoš jer sam se oženio sa djevojkom koja je iz BiH, ali ne zbog papira nego iz ljubavi (kroz smijeh). Predao sam za dvojno državljanstvo i ostalo je samo da podignem pasoš tako da s te strane nema problema. Baš se sve nekako potrefilo. Htio sam da dobijem pasoš kako bih bio domaći igrač jer znate da klub može prijaviti samo četiri stranca. Nisam htio da pravim problem klubu kad već mogu uzeti pasoš i biti domaći igrač", priča igrač Borca.

Ziljkić se itekako raduje okupljanju bh. reprezentacije i činjenici da će se sastati s nekim bivšim saigračima. Ipak, istakao je da se najviše raduje tome što će imati priliku da upozna i zaigra s igračima poput Edina Džeke, Miralema Pjanića, Seada Kolašinca...

"Prije svega najviše se radujem da se vidim sa svojim nekim drugarima. Prije svega s Danilovićem koji je otišao u Portugal, da vidim Rahmanovića i Tatara s kojima sam isto igrao zajedno kada smo bili mlađi. Također, tu je i Darko Todorović i radujem se što ću provesti vrijeme s njima jer smo pravi drugari. Naravno, prije svega nisam ni u snu mislio da ću biti u reprezentaciji, klubu ili bilo gdje s Edinom Džekom, Miralemom Pjanićem, Seadom Kolašincem... To je stvarno neka draž fudbala i nisam mogao da vjerujem da sam na spisku s njima", kaže Ziljkić.

Igrač Borca je objasnio da je njegova cijela porodica u Novom Pazaru, te da su i oni bili oduševljeni, ali prije svega nevjerovatno ponosni što se on našao na spisku reprezentacije BiH.

"Moji su svi u Novom Pazaru i još manje su očekivali od mene taj poziv. Svi su zatečeni i oduševljeni. Drago je svim prijateljima u Novom Pazaru zbog toga jer se vijest već proširila i dole i vidi se da su se svi iskreno obradovali".

Ziljkić je u Bosnu i Hercegovinu stigao početkom 2017. godine kada je odradio nekoliko treninga sa Slobodom u Međugorju, a zatim je dobio i ugovor u tuzlanskom klubu. Zanimljivo da je tada Slobodu vodio upravo Vlado Jagodić koji je danas njegov trener u Borcu.

Skoro četiri godine kasnije Ziljkić je sjajnim igrama uspio da se izbori za poziv u reprezentaciju BiH, ali je poručio da je od početka vjerovao u sebe i znao koliko može da pokaže na fudbalskom terenu.

"Najiskrenije uvijek sam vjerovao u sebe i nikada nisam sumnjao u svoje mogućnosti. Samo je trebalo da se poklopi sve i znate sami kako je kada ste u ozbiljnoj firmi ili u fudbalu, sve dođe na svoje i Bogu hvala sada sam u klubu koji me prihvatio onakav kakav jesam i dali su mi šansu, vjerovali u mene i kad nije išlo. Tu su ljudi koji znaju ko je kakav igrač. Vidite i sami da su prodali Danilovića, sad sam tu ja, kod nas znaju reći da se tu neko gura, ali to nije tako jer je teren jedino mjerilo i sami vidite ovu sezonu. Bitno je da ste u klubu gdje sve funkcioniše kako treba i gdje nema zle krvi i gdje svaki igrač ima podršku bez obzira na kojoj poziciji igra. Ko je bolji taj zaslužuje da igra i to je to. Drago mi je što se sve poklopilo, zahvalio bih se predsjedniku, direktoru i cijeloj upravi, a naravno treneru. Hvala i Darku Vojvodiću koji me doveo u Borac i vjerovao je u mene. Također, hvala i prošlim trenerima s koji su me vodili ovdje".

U nastavku razgovora Ziljkić se osvrnuo i na trenutne igre banjalučkog kluba u Premijer ligi. Nakon 12 odigranih mečeva Borac je drugi sa 24 boda i ima pet bodova manje od lidera Sarajeva, ali i utakmicu više.

"Zadovoljan sam. Moglo je bolje, ali i gore. Mi smo klub koji je prije godinu i po dana igrao u Prvoj ligi RS, ali se puno uložilo ne samo materijalno nego i truda i s fudbalskog aspekta se puno stvari promijenilo. Mogu reći da sam zadovoljan i ne smijemo da stanemo. Ozbiljni smo kandidati za prve tri pozicije. Liga napreduje iz dana u dan i zadovoljstvo je biti u vrhu tabele Premijer lige".

Ziljkić je poručio da je Sarajevo trenutno ispred svih, ali vjeruje da Borac ima kvalitet da skine bordo klub s trona.

"Sarajevo igra sjajan fudbal. Kažem da smo među prve tri i zadovoljan sam. Sarajevo je preozbiljna ekipa, ali što da ne. I da se ne shvati da mislim da smo bolji od Sarajeva, ali utakmice su ispred nas kada će oni nama dolaziti i mi njima ići i onda ćemo vidjeti gdje smo i šta smo. Ali, prema mom skromnom mišljenju Sarajevo je najkvalitetnija ekipa u ligi i igraju konstantno dobar fudbal. Imaju taj sistem već nekoliko godina i zbog toga kažem da Borac ne smije da stane i da trebamo da radimo i za godinu ili dvije mi budemo ti koji konkurišemo za prvo mjesto".

Fudbaler Borca je već nekoliko godina u Premijer ligi BiH, te je izdvojio koji igrači su ponajbolji u najjačem rangu bh. fudbala.

"U našoj ekipi bi prema svom mišljenju izdvojio neke igrače koji baš odskaču, a to su Stojan Vranješ, Marko Jovanović, Goran Zakarić i oni su igrači koji prave razliku. To su naravno Tatar i Rahmanović, ali i Ahmetović i baš mi je žao što se povrijedio, te mu ovim putem želim brz oporavak i da se što prije vrati na teren. Tu su još Semir Štilić, Nemanja Bilbija, Branimir Cipetić, Dino Ćorić... Iskreno, prema mom mišljenju ima tu 20-tak igrača koji mogu bez problema da igraju u svakoj od liga petice. To su dokazali mnogi i kroz reprezentaciju".

S obzirom da je ofanzivniji igrač Ziljkić je imao dosta duela s defanzivcima, te je izdvojio nekoliko njih protiv kojih mu je najteže igrati.

"Kažem hvala Bogu što Siniša Dujaković ne igra protiv mene. On je igrač koji je sa mnom u ekipi i teže mi je s njim na treningu nego bilo kojim drugim igračem u ligi. Ali, ima tu još nekih koje moram da izdvojim. Tu je prije svega Siniša Stevanović iz Željezničara koji je pravi igrač. Tu je još Branimir Cipetić i da ne zaboravim na najboljeg mladog igrača na toj poziciji Amara Beganovića iz Slobode. Baš ću sada igrati protiv njega i baš je teško igrati protiv njega jer je mlad, ali fudbalski 'namazan'. Gazi, udara, 'bije' i baš je sjajan igrač".

Almedin Ziljkić
Almedin Ziljkić FK Sarajevo FK Sarajevo Pozicija: MF

Statistika

13 nastupa
11 kao starter
2 žutih kartona
0 crvenih kartona
1 asistencija
3 golova
Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na kraju razgovora Ziljkić se dotakao i Sakiba Malkočevića koji je nedavno preminuo u 55. godini života nakon teške bolesti.

"Vijest me baš potresla jer sam s tim čovjekom i van terena provodio dosta vremena. Uvijek mi je bilo drago da ga vidim i sretnem. Dao mi je puno savjeta koji mi i dalje pomagaju kroz život i karijeru. Da sam ga više slušao u Slobodi možda bih i tada postigao još bolje rezultate. Baš mi je žao što nas je napustio jer je mlad čovjek i veliki stručnjak, ali prije svega veliki čovjek", rekao je Ziljkić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nije.suplja
Ma druze nidje veze je ovo eksperimentisanje. Realno ko prati nasu ligu vidi da su to samo pusta napucavanja lopte i davanje golova iskljucivo slucajno nakon prekida. Treba bit realan i reci da nam je liga odron. Jos uvijek se treba borit za ove sto vani igraju jer su daleko kvalitetniji od domacih. Cak ni tatar kao najbolji igrac lige nije kadar za reprezentaciju. Nek se ljuti ko hoce al to je tako. Poz
9 22
Harcos
Ljudina! Vole te tvoji banjalučani! Srećno ti bilo i da zabiješ puno golova za naš Borac!
16 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi