Na današnji dan prije 19 godina vidjeli smo najbolji pogodak u historiji Lige prvaka

Magija Zidanea se ne zaboravlja

Na današnji dan prije 19 godina vidjeli smo najbolji pogodak u historiji Lige prvaka

E. Čaušević

Zinedine Zidane je prije tačno 19 godina postigao pogodak za koji mnogi i danas kažu da je najbolji svih vremena u Ligi prvaka.

Legendarni francuski veznjak je u svojoj karijeri zabio nekoliko zaista fantastičnih pogodaka, ali kada se spomene njegovo ime skoro svi pomisle na pogodak iz finala Lige prvaka.

Naime, Real Madrid je na današnji dan prije tačno 19 godina igrao finale Lige prvaka protiv Bayer Leverkusena i nakon sjajne utakmice Kraljevi su uspjeli da dođu do titule i pobijede sa 2:1.

Real Madrid je odlično otvorio utakmicu i poveo već u osmoj minuti kada je pogodak za 1:0 postigao Raul.

Međutim, samo pet minuta kasnije Leverkusen je uspio da poravna na 1:1, a strijelac tog gola bio je legendarni brazilski defanzivac Lucio.

Bayer je tada imao zaista odličnu ekipu koja je oduševila igrama u Ligi prvaka, ali jednostavno nisu mogli doći do kraja i pobijediti Real. Kraljevi su do drugog gola stigli u samom finišu prvog dijela, a na scenu je stupio Zidane.

Oglasi

S lijeve strane centaršut je uputio Roberto Carlos i mnogi su vjerovali da od te akcije nema ništa, ali je onda s vrha kaznenog prostora spektakularan volej uhvatio Zidane koji je savladao Butta za 2:1.

I 19 godina kasnije mnogi vjeruju da je ovo još uvijek najbolji gol koji smo vidjeli u Lii prvaka jer se zaista radi o trenutku magije Zidanea.

Ovaj pogodak odlučio je finale 2002. godine koje se igralo u Glasgowu, te je Real uspio da dođe do svoje devete titule prvaka Evrope. Međutim, pogodak Zidanea je nešto o čemu će se još dugo pričati.

Bayer je u drugom poluvremenu imao nekoliko velikih šansi da dođe do produžetaka, ali je tada na golu Kraljeva briljirao Iker Casillas koji je svojm odbranama "izluđivao" igrače njemačkog kluba.

Zanimljivo da je Casillas na teren ušao u 68. minuti umjesto povrijeđenog Cesara i tada je zacementirao svoje mjesto u prvom sastavu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Za Real su te noći nasupili: Cesar, Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos, Makelele, Figo, Solari, Zidane, Morientes, Raul.

Bayer: Butt, Sebescen, Živković, Lucio, Placente, Ramelow, Schneider, Ballack, Brdarić, Basturk, Neuville.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1583752673
Ne umanjujem Zidanove igracke sposobnosti ali bilo je i boljih golova, Bale, Mandzukic su po meni dali bolje golove u finalu lige prvaka. Da napomenem opet Zidane je igrac koji se rijetko radja
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi