Životna drama Pokrivača: Dijagnoza mi je svijet srušila

Iza Pokrivača najvažnija utakmica u karijeri

Životna drama Pokrivača: Dijagnoza mi je svijet srušila

Nekadašnji hrvatski reprezentativac Nikola Pokrivač pobijedio je najvažniju utakmicu u svojoj karijeru. Onu koja ne bira protivnika, mjesto i vrijeme... 

Pokrivač (30), koji je svojevremeno bio velika zvijezda zagrebačkog Dinama, poslije epizode u Kazahstanu odlučio je potpisati za izraelski Maccabi Petah Tikva, međutim novo poglavlje svoje karijere neće pamtiti po dobrom. Tada ujedno započinje i njegova životna drama koju je ispričao za Jutarnji list. 

"Nešto me mučilo i otišao sam kod doktora. Kada su mi rekli dijagnozu, svijet mi se srušio. Ne želim više čuti ni riječi o toj bolesti, pokuštajte me razumjeti. Neki dan sam otvorio novine i vidio da pišu o tome iako se niko nije potrudio doći do mene",  kazao je ovaj Varaždinac iza kojeg je najtežih šest mjeseci u životu i potom nastavio: 

"Za bolest sam saznao slučajno jer sam nekoliko dana prije toga prošao temeljit ljekarski pregled u Maccabiju, koji nije pokazao ništa. Moja prva reakcija bila je: šta je ovo? Ja nikada nisam imao ni povredu, a sada se moram boriti za život. Nije bilo lako suočiti se sa saznanjem o onom najgorem, ali kada sam to prošao, tu prvu fazu, sve ostalo je lakše."

Nije pritom Pokrivač tražio sažaljenje javnosti. Za bolest je rekao onima koji su trebali znati, ali iznenađujuće je da u cijeloj priči nije dobio podršku kluba. 

"Nisam htio izazivati empatiju jer bi mi bilo teže, kako meni, tako i mojoj porodici. Nisam razmišljao o pozornosti medija jer nisam čovjek koji će skupljati jeftine poene na bolesti. Radije bih sad pričao nogometu."

Danas je sa izraelskim prvoligašem na sudu.

"Da su se ljudski ponijeli u cijeloj priči, ne bi bili na sudu. Otvorio sam postupak protiv njih kod FIFA-e i ne vidim kako bih mogao izgubiti. Zamislite, oni su u očitovanju tvrdili da nisam trenirao s njima, a prošao sam pripreme i još zabio gol u svom prvom nastupu. Na svu sreću da postoji YouTubu, gdje se to može vidjeti", kaže razočarani Pokrivač. 

Pokrivaču je ruku spasa pružio Slaven Belupo, iako priznaje da o nastavku karijere nije uopšte ni razmišljao.

"U šest mjeseci nisam razmišljao o nogometu, koji je moj život. Postao mi je nebitan. Kakav nogomet, kakva karijera... I onda vidim tu loptu i dođe mi da zaplačem. Kakvo je olakšanje to bilo, ne mogu vam opisati", riječi su Nikole Pokrivača na kraju razgovora za Jutarnji list. 

Vrijedi podsjetiti da je Pokrivač tokom svoje dosadašnje karijere još nastupao za Varteks, Dinamo, Monaco, Red Bull Salzburg, Inter Zaprešić, Rijeku, te Šahtjor iz kojeg je dospio u Izrael. Za Hrvatsku je odigrao 15 utakmica. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi