Od Ibrinih riječi bi i kamen zaplakao: "Nisam znao šta mi rade, donijeli su pismo i tražili da..."

Ispovijest legendarnog Šveđanina bh. korijena

Od Ibrinih riječi bi i kamen zaplakao: "Nisam znao šta mi rade, donijeli su pismo i tražili da..."

Admin Čaušević

Zlatan Ibrahimović je igrao u četiri različite dekade, do sada je objavio dvije autobiografske knjige, a sigurno bi mogao objaviti još toliko da opiše sve negativne i pozitivne stvari koje je doživio u svojoj karijeri. 

Rođen u Švedskoj od strane roditelja Šefika i Jurke, Ibrahimović zbog samog prezimena, ali i karaktera nije imao lagano djetinjstvo.

Jednostavno nije bio prihvaćen od strane Šveđana, dok je tokom odrastanja u zloglasnoj četvrti Rosengard u Malmeu zbog siromaštva praktično jedva sastavljao kraj sa krajem.

Izlaz je pronašao u fudbalu. U međuvremenu je okačio kopačke o klin i imao zaista vrhunsku karijeru. Međutim, početak je bio izuzetno težak.

U jednoj od svojih ispovijesti popularni Ibra je otkrio detalje kako se borio sa prikrivrenim rasizmom u Švedskoj.

Oglasi

"Šta rade švedski mediji? Da li me brane ili napadaju? Još me napadaju, ne mogu prihvatiti da sam ja Ibrahimović. Da neki drugi švedski igrač uradi iste stvari kao ja branili bi me, ali kada sam ja u pitanju ne brane me.

"Ali to je meni u redu. To me čini jačim. Ovdje se radi o rasizmu. Ne kažem da ima rasizma, ali ima prikrivenog rasizma. Ja nisam Anderson ili Svenson, da jesam vjerujte da bi me branili i da opljačkam banku."

"Ne brane me onako kako bi trebali. Vjerovatno sam najbolji fudbaler u historiji Švedske, ono što sam ja uradio nije niko drugi."

"Imao sam incident na treningu. Žestoko je startao na mene jedan igrač i ja sam ga udario glavom jer sam bio ljut."

"Njegov otac je bio policajac, on je poslao klubu pismo da me trebaju izbaciti i podijelili su papire svima u timu. Ja nisam znao ništa. Govorili su im: 'Potpišite ovo da se Zlatan izbaci iz kluba.'"

Oglasi

"Bio sam drugačiji. Moje lice je bilo drugačije. Nisam bio svijetle puti. Nije mi bilo lako kao drugim. Osjećao sam da moram biti deset puta bolji da me svi primijete", završio je Ibrahimović.

Zlatanova karijera je trajala duže od dvije decenije. Krenulo je u Malmeu 1999. godine pa se preko Ajaxa, Juventusa, Intera, Barcelone, Milana, PSG-a, Manchester Uniteda, LA Galaxyja sve završilo 2023. u Milanu.

Do sada je izdao dvije biografije "Ja sam Zlatan" i "Adrenalina", ali neće biti iznenađenje ukoliko za desetak godina izda i novu knjigu.

Trenutno je angažovan kao savjetnik u Milanu. Prati domaće i gostujuće utakmice Rossonera kao klupski predstavnik s ciljem da svojom pojavom motiviše ekipu da dođe do što povoljnijih rezultata.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi