Nalić ukazao na šanse Veleža za prolaz: Dva tima koja ne 'leže' jedan drugom

Govorio je i o taktici, glavnim igračima, Boras Areni...

Nalić ukazao na šanse Veleža za prolaz: Dva tima koja ne 'leže' jedan drugom

S. Mlaćo

Pred nogometašima Veleža je u četvrtak veliki izazov.

Rođeni igraju prvi meč 3. pretkola Konferencijske lige, a rival će biti švedski Elfsborg, trenutno trećeplasirana momčad lige u toj zemlji.

Elfsborg dolazi iz malog gradića Borasa, momčad vrijedi 14,50 miliona eura (tri puta skuplji od Veleža), a u drugom pretkolu Konferencijske lige pregazio je 'krvnika' FK Sarajevo Milsamija iz Moldavije sa ukupnih 9:0.

U Veležu su se odmah nakon prolaza nad grčkim AEK-om 'bacili' u analizu švedske momčadi.

Bh. stručnjak Zlatan Nalić koji je radio sa velikim uspjehom u mladoj reprezentaciji Švedske, a kasnije i u Slobodi te Tuzli City, dobro poznaje švedski nogomet, ali i bh., pa je i najadekvatniji sagovornik.

Redovno prati sve utakmice Allsvenskan lige, a u Malmeu je njegov sin, reprezentativac naše zemlje Adi Nalić koji sjajno igra u novoj sezoni.

Oglasi

Nalić je za SportSport.ba govorio o Veležovom protivniku, te o njegovim manama, ali i dobrim stranama.

"Biće to duel dva tima koja po načinu igre ne leže jedni drugima. Timski gledano, sve što AEK nije bio, Elfsborg jeste. Grčki AEK je individualno mnogo bolja ekipa od Elfsborga, dok je Elfsborg za toliku razliku bolji od AEK-a kao tim. Liga je u toku, u takmičarskoj su formi", priča Nalić.

"Elfsborg je iskren tim, sa jasnom timskom funkcijom napada i odbrane. Brzi su, spremni kondiciono, jaki fizički, pošteni i vrijedni radnici na terenu, rade za svoj tim. Podjednako ozbiljno shvataju svakog protivnika i svaku utakmicu. Jako su direktni i opasni po gol u fazi napada, a čvrsti u odbrani. Dobri su na prekidima, imaju izuzetno visok tempo igre 90 minuta i agresivni su. Sve što AEK nije bio".

Skandinavski nogomet dobro poznajemo, bh. timovi su i ranije znali za rivala imati predstavnike iz Norveške, Švedske...

"Specifičnost je sigurno da koliko je Elfsborg neugodan protivnik Veležu, toliko je i Velež neugodan protivnik Elfsborgu. Balkanski način igre ne sjeda baš Skandinavcima, ali ni njihov nama".

Oglasi

Primjetno je da Elfsborg malo pogodaka postiže, ali i prima. U prvenstvu je trenutno na 19 postignutih pogodaka u 13. kola, te samo 13 primljenih pogodaka.

"Elfsborg igra u formaciji 1-4-3-3 sa ravnim krilima. Nekada sa 'lažnom' desetkom, ali najčešće sa Frickom koji je čisti dubinski špic. Larsoon, Alm, Gojani, Frick, Okkkels, Holst su jedni od najboljih igrača, iako je Elfsborg dosta ravnopravno raspoređen kvalitetno na svim pozicijama. Kao ključ taktike spomenut ću igru sa "dvije šestice" i specifičnu izgradnju napada sa pet igrača koja je dosta uspješna. Podjednako dobro igraju visoki pritisak gdje osvajaju često loptu, ali i plitku defanzivnu formaciju koja je manje više DNK svih skandinavskih timova.

Može biti slika sljedećeg: na otvorenom i stadion

Mislim ipak da im neće biti lako protiv tehnički jakog, te motivisanog Veleža koji imaju nevjerovatnu podršku u cijeloj BiH".

Na Boras Areni bi prema dostupnim informacijama zbog ograničenja trebalo biti 3.000 gledalaca, a navijači Veleža su prema dostupnim informacijama došli do ne baš malog broja karata.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Susret se igra na terenu sa plastičnom podlogom.

"Mislim da će navijači Veleža biti brojniji čak i na Boras Areni. Ovdje se igra na plastičnoj podlozi i na izuzetno prijatnoj temperaturi koja je u zadnjih nekoliko sedmica rijetko prelazi 22 stepena", dodao je Nalić u stručnoj analazi Veležovog narednog protivnika.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Brazuka
Stručno, bravo i hvala. Javi to sve i Dudicu ako već nisi kralju.
27 5
Koba84
Hajmo ovako. Cestitke Velezu nemoj da se umislite da ste izbacili Dortmund. Igrate protiv discipline sljedece 2 tekme. Nista oni nisu slabiji od Malmö. Sretno i abd prolaz dalje
7 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi