Ni Brozović ni Petković! Dalić u kasne sate donio tešku odluku, ceh su platila dvojica igrača
Foto: Pixsell

Meč odluke za Vatrene

Ni Brozović ni Petković! Dalić u kasne sate donio tešku odluku, ceh su platila dvojica igrača

Admin Čaušević

Zlatko Dalić nije dopustio da mu se desi isti slučaj kao sa Nikolom Kalinićem ili Antom Rebićem. Već u startu je sasjekao korijene eventualnog problema, okrenuo stranicu i krenuo dalje s ciljem da Vatrene odvede u novu nokaut fazu velikog takmičenja. 

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prije šest godina Nikola Kalinić je izbačen iz reprezentacije jer je odbio ući u igru, dok je tri godine kasnije Antu Rebića zadesila ista sudbina zbog kritika na Dalićev račun poslije eliminacije od Španije.

Bruno Petković je na ovogodišnjem Euru bio taj koji je poremetio hijerarhiju. Izveo je kazneni udarac protiv Španije iako to nije bilo planirano. Uradio je to nakon što je dobio zeleno svjetlo Ivana Perišića.

Dan nakon utakmice Dalić je sam priznao kako Petković nije trebao šutirati penal, poslije toga je sjeo za stol sa kapitenom Dinama, obavio ozbiljan razgovor i riješio sve nesporazume.

Iako je prekršio pravilnik Petković neće biti kažnjen, štaviše dočekat će ga nagrada. Barem ako je vjerovati pisanjima hrvatskih medija jer će sjajni napadač biti starter protiv Albanije.

Dalić je najavio ozbiljne promjene u sastavu za meč sa Albanijom, a kako piše Index.hr već je donio tešku odluku te odlučio ko će ispasti iz početne postave.

Oglasi

Posljednjih dana na žestokom udaru kritika bio je Marcelo Brozović kojim je nestalo prepoznatljive brzine i agresivnosti odlaskom u Saudijsku Arabiju, ali će protiv Albanaca svejedno biti starter.

Ipak, na kraju Brozović zbog slabe forme i Petković zbog kršenja hijerarhije nisu bili ti koji su platili ceh pošto su druga dva fudbalera izgubili mjesto u startnoj postavi za susret s Albanijom.

Tako će ceh platiti Ante Budimir koji je sa Osasunom odigrao sezonu života te Marin Pongračić koji je tokom cijele takmičarske godine bio odličan u odbrani u dresu Leccea.

Kako sada stvari stoje njih dvojica će na klupu, dok će u početnu postavu Petković u napad te Ivan Perišić u odbranu i to na poziciji lijevog beka umjesto Joška Gvardiola koji seli na štopera.

Protiv Španije vezni red predvođen Lukom Modrićem te Mateom Kovačićem i Marcelom Brozovićem je izgledao jako tromo, međutim Albanci nisu Španci i to očigledno zna i Dalić.

Oglasi

Vezni red koji je proteklih šest godina donio dosta radosti i bio glavna poluga Vatrenih je sigurno nivo iznad albanskog pa nije čudo zašto je Dalić odlučio da ne eksperimentiše previše u tom dijelu terena.

Prema najavama startna postava za Albaniju bi trebala biti sljedeća: Livaković - Perišić, Gvardiol, Šutalo, Stanišić - Brozović, Kovačić, Modrić - Kramarić, Majer, Petković.

Enigma na poziciji lijevog beka će sigurno biti i Perišić koji nema snage za 90 minuta, ali Dalić je odlučio da se osloni na iskusnog fudbalera kada je to najpotrebnije.

A koliko zapravo Albanci poštuju Hrvate najbolje govore izjave selektora Sylvinha pred meč u Hamburgu.

"Svi ste vidjeli kako je teško igrati protiv Hrvatske. Ako pogledate igrače poput Modrića i Perišića, veliko je zadovoljstvo igrati protiv igrača takvog kvaliteta", rekao je Brazilac.

Situacija je takva da Hrvatska ako želi u drugi krug mora pobijediti Albaniju pogotovo nakon ubjedljivog poraza od Španije u prvom kolu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi