Zmajevi će iz drugog šešira u žrijeb kvalifikacija za SP2018

18. reprezentacija Evrope

Zmajevi će iz drugog šešira u žrijeb kvalifikacija za SP2018

Nakon što su tokom ove i prošle sedmice odigrane kvalifikacione ali pojedine prijateljske utakmice, jasno je kako će izgledati FIFA rang lista za mjesec juni, a koja će zvanično biti objavljena 9. jula.

Poredak najboljih svjetskih fudbalskih selekcija za šesti mjesec ove godine itekako je bitan, a ponajviše jer će se prema plasmanu na junskoj rang listi FIFA odrediti jakosne grupe za žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine igrati u Rusiji 2018. 

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je trenutno 18. selekcija Starog kontinenta na FIFA rang, a ponajviše zahvaljujući pobjedi na Izraelom, Zmajevi će se naći u drugom šeširu prilikom žrijebanja kvalifikacionih grupa.

U prvom šeširu se nalaze reprezentacije Njemačke, Belgije, Rumunije, Holandije, Engleske, Portugala, Hrvatske, Španije i Velsa, a zanimljivo je da je Hrvatska u prvu jakosnu grupu dospjela zahvaljujući pobjedi Portugala nad Italijom u prijateljskoj utakmici.

Drugu jakosnu skupinu čine Italija, Slovačka, Švicarska, Češka Republika, Francuska, Island, Danska i Bosna i Hercegovina, dok se u trećoj nalaze Poljska, Ukrajina, Škotska, Mađarska, Švedska, Albanija, Sjeverna Irska, Srbija i Grčka.

Četvrti šešir su Turska, Slovenija, Izrael, Republika Irska, Norveška, Bugarska, Farska Ostrva, Crna Gora, Estonija, a u peti čine selekcije Kipara, Latvije, Armenije, Finske, Bjelorusije, Makedonije, Azerbejdžana, Litvanije i Moldavije.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kazahstan, Luksemburg, Lihtenštajn, Gruzija, Malta, San Marino i Andora su smješteni u posljednju, najlošije rangiranu, grupu. 

Izvlačenje evropske zone kvalifikacija bit će održano 25. jula.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.