Zmajevi kroz baraž mogu ostvariti historijski FIFA ranking

Povratak među najjače

Zmajevi kroz baraž mogu ostvariti historijski FIFA ranking

Dž. Mrakić

Nogometna reprezentacija Bosna i Hercegovina danas igra prvu utakmicu baraža za historijski plasman na nadolazeće Evropsko prvenstvo koje će se održati u Francuskoj.

Protivnik izabranicima Mehmeda Baždarevića je Republika Irska, 42. selekcija svijeta, a ukoliko bi „Zmajevi“ opravdali ulogu favorita, ne bi samo ostvarili plasman na prvo Evropsko prvenstvo za Bosnu i Hercegovinu u nogometu, nego potencijalno i najbolji FIFA ranking u historiji.

Naime, nakon dvije pobjede nad Velsom (2:0) i Kiprom (3:2), Džeko i saigrači napravili su skok sa 30. na 20. poziciju najboljih reprezentacija svijeta, a sada imaju priliku dodatno poboljšati svoju poziciju.

Ako Zmajevi ostvare bilo kakvu pobjedu u obje utakmice, na svoj konto dobit će 2346 bodova, što bi im moglo donijeti novi pomak od čak devet pozicija i plasman na historijsku 11. poziciju na rang-listi.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Podsjetimo, naši nogometaši najbolji plasman na FIFA-inoj listi ostvarili su u augustu 2013. godine, kada su bili 13. na svijetu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.