Zmajevi sve bliže Brazilu, poznato deset učesnika SP 2014

Brazil 2014

Zmajevi sve bliže Brazilu, poznato deset učesnika SP 2014

Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine polako se približava. Kvalifikacije ulaze u svoju završnu fazu, a deset timova od 32 koliko će učestvovati na SP koje počinje 12. juna, a završava finalom 13. jula na legendarnoj Maracani već sada je poznato.

Što se tiče azisjkog dijela kvalifikacija učešće na Mundijalu narednog ljeta već su osigurali Japan, Australija, Iran i Južna Koreja, dok će Jordan nakon pobjede nad Uzbekistanom boljim izvođenjem penala igrati baraž sa petoplasiranom ekipom iz Južne Amerike, a susreti su predviđeni za  15. i 19. novembar.

Kada je riječ o Okeaniji i tu je Novi Zeland uspješno odradio svoju kampanju, ali da bi je totalno apsolvirao u baražu mora savadati četvrtoplasiranu skipu iz kvalifikacija Sjeverne i Srednje Amerike. Amerika i Kosta Rika su CONCACAF zoni bez problema zauzele prvo, odnosno drugo mjesto, dok je borba za preostale dvije pozicije još uvijek otvorena,a pored Meksika u dobroj su poziciji Panama i Honduras.

U Evropi iz koje će 13 reprezentacija učestvovati na SP naredne godine, tek su dvije reprezentacije osigrale učešće, a to su Holandija i Italija, dok su Njemačka i aktuelni prvak Španija na dobrom putu da to urade. Niti naš nacionalni tim zahvaljujući sinoćnjoj historijskoj pobjedi nad Slovačkom u Žilini nije daleko od prvog mjesta u grupi i plasmana u Brazil, a za to su izabranici Safeta Sušića potrebene dvije pobjede u preostala dva kvalifikaciona meča protiv Lihtenštajna i Litvanije.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Najveća nepoznanica su mogući učesnici Mundijala sa afričkog kontinenta, a nakon drugog kruga poznato je deset učesnika koji će se kroz kroz kup sistem pokušati izboriti na mjesto na turniru najboljih svjetskih selekcija. 

Kada je riječ o kontinentu koji će biti domaćin, tek je reprezentacija Argentine pobjedom od 5:2 protiv Paragvaja osigurala učešće na skupu najboljih fudbalskih rerpezentacija naredne godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.