Zrinjski djeluje veoma skromno: Šta Slišković sprema na Koševu, gdje leži najveća snaga Plemića?

Plemići u četiri utakmice pogađali tek dva puta, oba puta Miloš Filipović

Zrinjski djeluje veoma skromno: Šta Slišković sprema na Koševu, gdje leži najveća snaga Plemića?

S. Mlaćo

Zrinjski će u subotu u velikom derbiju PL u goste Sarajevau. Zaostatka Plemića u odnosu na bordo tim iznosi velikih devet bodova, no u Mostaru se ne predaju. Svjesni su da bi eventualnom pobjedom 'zakuhali' prvenstvo, dok bi remi ili poraz vjerovatno bio kraj nada o odbrani titule prvaka.

Odlaskom prije svega Nemanje Bilbije i Ognjena Todorovića, Zrinjski ne djeluje tako uvjerljivo kao u ranijem periodu.

U četiri utakmica nastavka sezone Plemići su osvojili tek šest bodova, a jasno je vidljivo da im je najveći problem realizacija.

Postigli su tek dva pogotka, oba su djelo Miloša Filipovića. Dva puta su Plemići igrali protiv Sarajeva proteklih mjesec dana. Sarajevo je slavilo u oba meča Kupa BiH, a zanimljivo da je Blaž Slišković na Koševu postavio formaciju 4-4-2, dok je u Mostaru igrao 4-2-3-1.

Kada su gostovanja u PL u pitanju u nastavku sezone, Zrinjski je na Pecari izašao u formaciji 3-5-2, a u Doboj Kaknju 4-2-3-1, što jasno govori da još uvijek traži dobitnu kombinaciju.

Mostarci i ne stvaraju puno šansi. U Širokom Brijegu su imali samo dvije, protiv Radnika šest, Mladosti četiri, a GOŠK-a tri.

U nedostatku Bilbije, te zbog skromnih partija veznog reda, ulogu kreativca pripala je Peri Stojkiću koji je u zadnje četiri utakmice kreirao tri  šanse, a isti broj je imao i Edin Rustemović. Na dvije je Marko Bencun, pa Husref Musemić sigurno zna gdje je udarna snaga Plemića.

Miloš Filipović je postigao oba pogotka Zrinjskog u nastavku sezone, ali i najviše pokušavao ugroziti protivnički gol. Od tri udarca u okvir gola, dva su završila iza leđa golmana.

Kada je pas igra u pitanju, tu su naravno vodeći defanzivci. Hrvoje Barišić je imao čak 247 pasova, te 84 posto tačnosti istih. Slobodan Jakovljević je to učinio 229 puta, a Pero Stojkić 228.

Najveći procenat tačnosti od čak 93 posto imao je Edin Rustemović ( ukupno 130 pasova).

Zrinjski i Sarajevo se dobro poznaju. Dva duela Kupa u mjesec dana jasno pokazuju da su karte na stolu, te da tajni nema. 

Sarajevo je oba meča slavilo po 1:0 i prošlo dalje. Zrinjski je stvorio ukupno sedam prilika, što je veoma skromno, pa zbog toga i ostala 'nula' na broju postignutih pogodaka.

U prvom meču na Koševu u redovima Plemića najkorisniji nogometaš po stastici bio je stoper Renato Gojković, a odmah iza njega se našao nekadašnji član bordo tima Advan Kadušić.

Slišković je u tom meču tražio rješenje za odbranu Sarajeva, no nije pronašao. Semir Pezer je šansu dobio 25 minuta. Prvo se našao na lijevoj, a zatim desnoj strani, no to nije dalo rezultata. Bekić i Filipović nisu imali loptu i Plemići su pognutih glava dočekali kraj meča.

U revanšu Zrinjski je djelovao ofanzivnije i opasnije. Mandić je zauzeo pozciju u napadu, a odmah iza njega se našao Šovšić, dok su na krilima bili Galić i Čirjak. Priliku za igru kasnije je dobio i Filipović, nije to pomoglo Blažu Sliškoviću.

Filipović je počeo na lijevoj strani, završio na desnoj, dok je Amer Bekić posljednjih 15 minuta odigrao kao centralni napadač. Mandić je tada otišao na lijevu stranu.

Sve ovo jasno govori da Blaž Slišković pokušava naći dobitnu kombinaciju, no to je za sada veoma skromno.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Edin Rustemović je u revanšu bio najkorisniji igrač aktuelnog prvaka, a iza njega se našao Slobodan Jakovljević.

Kakvo iznenađenje sprema kolegi Musemiću Blaž Slišković ostaje da vidimo.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mirko
Ne znam kako je novinar brojao šanse ali nema veze.U prvoj utakmici kupa na Kosevu Zrinjski je imao dva zicera i dok je Filipović odlično pucao a golman još bolje obranio Bekic je jako loše opalio a u uzvratu 4 ciste šanse Mandica,Sovsica,Bencuna.Kad promašiš 6 zicera ne možeš pobjediti ni puno lošije ekipe od Sarajeva.Ali po zakonu velikih brojeva i oni moraju nekad zabiti.Moglo bi ponovno biti jako zanimljivo na tabeli nakon slijedeća dva kola.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi