Zrinjski u Ligu prvaka, Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg u Europa ligu?

U slučaju da se sezona ne završi

Zrinjski u Ligu prvaka, Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg u Europa ligu?

Admin Čaušević

Inostrani mediji su počeli špekulisati o predstavnicima u eurokupovima u slučaju da se fudbalska sezona ne završi na terenu. 

UEFA je na jučerašnjoj video konferenciji razmatrala nekoliko opcija. Savezima je jasno poručeno da se sezona završi na terenu do 3. augusta čak i uz određena odstupanja u samom takmičenju.

Kako piše ugledni AS UEFA će na sutrašnjem sastanaku Izvršnog odbora raspravljati o kriterijima ko će u eurokupove ukoliko se sezona ne završi. Kao jedna od opcija se spominje i UEFA-in klupski koeficijent.

Bosna i Hercegovina već godinama ima četiri predstavnika u Europi. Ukoliko bi se u obzir uzeo UEFA-in klupski koeficijent na međunardnoj sceni sljedeće sezone bi nastupili Zrinjski, Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg.

Ova četiri kluba imaju najbolje koeficijente, odnosno skupili su najviše bodova u proteklih pet godina. S koeficijentom 6.250 Zrinjski je najbolje rangirani bh. klub i igrao bi kvalifikacije za Ligu prvaka.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sarajevo (4.750) koje je akutelni prvak i zauzima lidersku poziciju bi sa Željezničarom (3.000) i Širokim Brijegom (2.750)u slučaju da se sezona ne završi igralo kvalifikacije za Europa ligu.

Važno je napomenuti da je ovo posljednja opcija o kojoj UEFA razmatra. Cilj krovne evropske organizacije je da se plasman na euroscenu izbori sportskim rezultatom, a ne za zelenim stolom.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nijepoznat
A gdje ce momci iz Vrapcica
3 11
Santi
U Engleskoj Liverpool ima 25 bodova prednosti i izvjestan je kao prvak, te imaju haos u borbi za ostale pozicije, pa opet svaki klub trazi da se nastavi igrati, bezobzira pogoduje li mu zavrsetak prvenstva po tablici ili ne. A pri tome su svjetlosnu godinu ispred nas. Ne bi bilo lose da se ugledano za ovu stvar na njih i dozivljavano fudbal kao sport, sto i jeste, a ne da gledamo taktike, malverzacije i raznorazne opcije koje nemaju veze sa sportskim duhom.
11 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi