Žrtve ukrajinskog rata su slijepo vjerovale Romanu Abramoviču, ali to je bila greška

Ništa od novca

Žrtve ukrajinskog rata su slijepo vjerovale Romanu Abramoviču, ali to je bila greška

Edmir Škorić

Bivši vlasnik Chelseaja Roman Abramovič bio je spreman da pomogne žrtvama ukrajinskog rata, te je obećao da plati 2,3 milijarde funti, ali ostalo je sve na obećanjima.

Abramovič je prošle godine prodao Chelsea Toddu Boehlyju, a on se obavezao da će novac od prodaje donirati žrtvama rata. Međutim, sada se vjeruje da Abramovič želi da dio sredstava ode Rusima koji su, po njegovom mišljenju, također pogođeni sukobom koji traje od 24. februara prošle godine.

I Abramovič, iako ga je sankcionirala vlada Ujedinjenog Kraljevstva, mora potpisati sredstva kako bi se mogla odobriti.

"Nadali smo se da će novac biti prebačen prošlog ljeta, a potom smo se nadali razvoju događaja u januaru. Sada se nadamo da će novac početi pristizati u Ukrajinu prije nego što ponovo zavladaju oštri zimski uslovi krajem godine, ali trenutno nema garancije da će se to dogoditi", rekao je za Daily Star izvor iz Ukrajine.

Novac je trenutno na zamrznutom bankovnom računu sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, a pravila koja okružuju puštanje novca dopuštaju da se prebaci isključivo u ukrajinske humanitarne svrhe.

Oglasi

"Želimo biti sigurni da novac koji se oslobađa ide isključivo primateljima kojima je namijenjen. Trebam punu sigurnost da je tako", rekao je britanski državni tajnik James Cleverley, koji dodaje da nije siguran hoće li novac biti isplaćen do jeseni.

Novčana pomoć Ukrajincima je svakkao neophodna, naročito kada se radi o tako velikom iznosu, ali iz nekog razloga novac nije došao do Ukrajine.

Ruski multimilijarder je ranije pomagao u postizanju mira u Ukrajini i kao prijatelj Vladimira Putina, vjerovalo se da je jedan od onih koji bi mogli da doprinesu prekidu vatre, ali to se ipak nije dogodilo.

Abramovič je Židov i ima i izraelskog državljanstvo, a tajkun je navodno trenutno smješten u Turskoj gdje se nalazi njegova jahta otkako je usljed sankcija bio prisiljen da napusti Britaniju.

Zbog rata Rusije i Ukrajine, ruski oligarsi su pod sankcijama zapadnih zemalja, a mnogima od njih zaplijenjene su jahte, ne dozvoljava im se točenje goriva ili su na meti napada.

Romanova jahta "Eclipse" je izgrađena 2010. i koštala je oko 340 miliona eura. To je samo mali dio bogatstva kojim raspolaže jedan od najmoćnijih ljudi u svijetu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi