Roman Abramovič spasio Britanca kojeg su u Ukrajini zarobili ruski vojnici

Bivši vlasnik Chelseaja

Roman Abramovič spasio Britanca kojeg su u Ukrajini zarobili ruski vojnici

E. Škorić

Smatra se da je bivši vlasnik Chelseaja, Roman Abramovič, pomogao u pregovorima o oslobađanju jednog od petorice ratnih zarobljenika, koji su se 'bojali najgoreg' nakon što su u Ukrajini zarobljeni od strane ruske vojske.

Jedan od Britanaca kojega su zatočili separatisti koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini otkrio je da je Roman Abramovič pomogao u pregovorima o njihovom oslobađanju.

Petorica Britanaca ukrcali su se u četvrtak u 12.35 sati na let BA-a iz međunarodne zračne luke King Khalid u Saudijskoj Arabiji na putu za Heathrow kako bi ih ispitali dužnosnici britanske vlade prije nego što im je dopušteno da se sastanu sa svojim porodicama. Njih su ruski otmičari oslobodili u srijedu ujutro.

Jedan putnik na letu, inženjer Alec Pettet, rekao je da je razgovarao s muškarcima nakon što je čuo da je jedan od njih upucan dok su bili u Ukrajini .

Pettet je rekao da je pet Britanaca sjedilo zajedno i da su izgledali iscrpljeno nakon iskušenja, ali su ostali dobrog raspoloženja i rado su razgovarali s ostalim putnicima.

"Očito im je bilo olakšanje vratiti se kući nakon svega što su prošli. Svi su bili prilično umorni i rekli su da su ih teško pretukli pobunjenici iz Donbasa i ruska tajna policija, ali ipak su se izvukli i uspjeli ispričati svoju priču", rekao je Pettet.

"Jedan od muškaraca, Andrew Hill, rekao je da je Roman Abramovič pomogao osigurati njihovu sigurnost kao dio grupe uključene u pregovore o njihovom oslobađanju. Nije znao puno više o tome, ali je bio vrlo zahvalan", dodao je.

"Razgovarao sam s ljudima nedugo nakon što smo poletjeli iz Saudijske Arabije. Samo sam im želio dati do znanja da sam sretan što su na sigurnom i što su se izvukli živi. Njih petero sjedilo je zajedno i htjeli su znati znaju li ljudi nešto o njihovoj priči", dodaje putnik.

Vjeruje se da su John Harding, Dylan Healy i Andrew Hill pušteni zajedno sa Shaunom Pinnerom i Aidenom Aslinom u sklopu razmjene između Ukrajine i Rusije .

Abramovič je jedan od najbogatijih Rusa, a dugo godina bio je vlasnik Chelseaja, sve dok nije počeo rat, a nakon uvedenih sankcija bio je prinuđen da proda londonski klub američkom biznismenu Tommu Boehlyju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi