Zvanično saopštenje nakon izglasavanja prekida šampionata Belgije

Odluka se mora potvrditi na zasjedanju Generalne skupštine

Zvanično saopštenje nakon izglasavanja prekida šampionata Belgije

Jučer je održan sastanak UEFA-e i evropskih nacionalnih saveza na kojem se raspravljalo o situaciji u kojoj se trenutno nalazi fudbal na Starom kontinentu.

Zaključci i preporuke UEFA-e su bili da se nacionalna takmičenja pokušaju završiti (većina ih je zaustavljena zbog globalne pandemije novog koronavirusa), te da su prioritet lige petice i Liga prvaka.

Ostavljena je mogućnost odigravanja utakmica i na ljeto, pa čak i preklapanje finiša sezone 2019/2020 sa terminima inače rezervisanim za početak naredne.

Ipak, dan nakon UEFA-inog sastanka stigle su vijesti o prvoj evropskoj državi u kojoj je odlučeno da se fudbalska sezona prekine.

Riječ je o Belgiji i tamošnjim profesionalnim ligama, prije svega o elitnoj Jupiler ligi.

Naime, Upravni odbor organizacije takmičenja, Pro League, izglasao je prekid takmičenja i priznavanje trenutnog stanja na tabeli kao konačnog. To znači da je Club Brugge šampion Belgije za sezonu 2019/2020, a da Gent ide u Ligu prvaka. U Evropa ligu bi trebali Charleroi, Antwerp i Standard liege, dok je plan (još uvijek je riječ o špekulacijama) da niko ove sezone ne ispadne iz elitnog ranga, ali da naredne sezone Jupiler ligu igra 18 timova kako bi dva proplasirana iz druge lige izborila promociju.

Sve navedeno ipak tek treba biti potvrđeno na zasjedanju Generalne skupštine Pro League koja je zakazana za 15. april.

Nakon današnjeg sastanka Upravnog odbora Pro League objavljeno je i zvanično saopštenje koje prenosimo u cjelosti:

"Upravni odbor Pro League se sastao danas putem video linka. Glavna tema dnevnog reda je naravno bilo pitanje o daljem toku takmičenja u kontekstu krize sa koronavirusom.

Trenutna izuzetno osjetljiva situacija u kojoj se našla naša država znač da sport ne može biti primarna briga, bez obzira na to što građanima može donijeti relaksaciju i odvratiti njihove misli sa svakodnevnice.

U ovom kontekstu, odgovornost Upravnog odbora je da uputi preporuke Generalnoj skupštini vezane sa nastavak takmičenja, uzimajući u obzir javno zdravstvo, interese dioničara i želju većine klubova da ne nastave sezonu.

Upravno odbor je u obzir uzeo i mišljenja Dr. Van Ransta i vlade koja govore da su jako male šanse da će se utakmice uz prisustvo publike igrati prije 30. juna. Trenutna situacija čini veoma nejasnom i to kada se uopšte mogu očekivati ponovni kolektivni treninzi ekipa.

Što je najvažnije, nastavak takmičenja ni u kom slučaju ne bi imao veću važnost od rizika po zdravlje igrača, uposlenika i svih umiješanih u organizaciju takmičenja i održavanje reda. Dalje, moguća zaraza igrača ili ekipe donosi rizik na tok kompletnog sportskog ciklusa u mjeri koja je neprihvatljiva.

Iako bi utakmice pred praznim tribinama u teoriji bile moguće, dodatni pritisak koji stavljaju na zdravlje i službe za održavanje reda se treba izbjeći. Također, odluke lokalnih vlasti prijete da učine normalno održavanje mečeva nemogućim.

Upravni odbor je jednoglasno odlučio da nije poželjno nastaviti takmičenje nakon 30. juna. Uzmu li se u obzir gore navedeni elementi, Upravni odbor je jednoglasno formulisao zahtjev Generalnoj skupštini da ne nastavi takmičenja za sezonu 2019/2020 i da trenutno stanje u Jupiler Pro League prihvati kao konačno (može biti predmetom komiteta za licenciranje).

Upravni odbor je osnovao radnu grupu koja će istražiti sportske i finansijske implikacije koje ova odluka nosi. Mogućnost održavanja finala Kupa i revanša finala Proximus Ligie će biti predmetom istraživanja radne grupe.

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

Sjednica Generalne skupštine je zakazana za 15. april."

Inače, u Belgiji je do sada potvrđeno više od 15.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom i više od 1000 smrtnih slučajeva osoba koje su bile pozitivne na Covid-19.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije