Zvijezda 09 - od očaja do sjaja!
Kada se sve sabere Zvijezda 09 može biti izuzetno zadovoljna prvom polusezonom koju je završila na osmom mjestu tabele sa 21 bodom na svom kontu

Analiza prvog dijela sezone Premijer lige

Zvijezda 09 - od očaja do sjaja!

Zvijezda 09 je prošle sezone, dominacijom u Prvoj ligi RS, osigurala promociju u elitu bh. fudbala. Ipak, sezona u Premijer ligi BiH za Zvijezdu 09 nije počela kako su proteklog ljeta vjerovatno zamišljali u Etno selu Stanišići.

Tačnije, sam početak sezone i nije bio toliko problematičan. Znali su u Etno selu Stanišići da je Premijer liga krupan zalogaj, pa su tri remija na otvaranju sezone bila sasvim zadovoljavajuća - rezultatski.

Ipak, nije oduševljavala Zvijezda 09 igrom ni u ovim utakmicama, a onda su uslijedili nešto teži protivnici i ekipa koju je tada vodio trener Milan Đuričić postala je "kanta za nabijanje".

Ubjedljivi porazi su se nizali jedan za drugim, a onda je početkom septembra došla i afera sa navodnim namještanjem utakmica. Namiještanje ili ne, sada nije ni važno, ali je u tim trnuticma ekipa Zvijezde 09 djelovala kao da se predala i prije nego što je sezona kako treba počela, te da se pomirila sa neminovnim - povratkom u Prvu ligu RS.

Afera i buđenje

Ipak, cijela afera je izgleda toliko prodrmala Zvijezdu 09, da je probudila uspavani kvalitet fudbalera ove ekipe.

Ubrzo je trener Milan Đuričić podnio ostavku, a prvi čovjek kluba je u kratkom vremenskom roku pronašao zamjenu i nije mogao bolje izabrati. Na kormilo ekipe je stigao iskusni stručnjak Darko Nestorović i ubrzo je sve krenulo nabolje. Postalo je jasno da je ekipa čitavo vrijeme imala određeni kvalitet, ali ga je trebalo probuditi.

Remijem protiv Krupe Zvijezda 09 je nagovijestila nešto bolje igre u Premijer ligi, ali je ubrzo stigao poraz od Širokog Brijega. Ipak, nije Zvijezda ni tada loše igrala, ali su rezultati izostajali sve do gostovanja Slobodi 6. oktobra.

Zvijezda 09 je tada slavila sa velikih 0:3 i počela svoju gotovo nevjerovatnu seriju u odnosu na prethodni period.

Darko Nestorović i Saša Jovović - pun pogodak

Kada se ekipi pridružio iskusni napadač Saša Jovović, sve je leglo na svoje mjesto.

Jovović je pokazao da je vrhunsko pojačanje, a samo nekoliko dana nakon što je stigao u Stanišiće, srušio je Želju na Grbavici.

Nanizala je Zvijezda 09 pobjede nad Slobodom, GOŠK-om, Željezničarom, Zrinjskim i Čelikom prije nego što je sjajno Sarajevo zaustavilo Nestorevićevu razigranu družinu.

Ipak, i protiv lidera je Zvijezda 09 pružila dobru igru, a polusezonu je završila remijem protiv drugog novajlije u ligi - Tuzla Cityja.

Kada se sve sabere Zvijezda 09 može biti izuzetno zadovoljna prvom polusezonom koju je završila na osmom mjestu tabele sa 21 bodom na svom kontu.

Ono čime u Etno selu Stanišići mogu biti još zadovoljniji jeste igra ekipa, posebno tokom serije pobjeda.

Saša Jovović je osigurao potrebno iskustvo, a svojim fudbalskim znanjem počeo odvlačiti po nekoliko protivničkih defanzivaca i oslobađati puno više prostora za svoje saigrače, prije svega krila i ofanzivne veznjake.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Lepršava Zvijezda 09

Pod Nestorovićem se igra Zvijezde 09 transformisala iz gotov negledljive u ofanzivnu, brzu i "lepršavu". Krilni fudbaleri su konačno došli na svoje i počeli biti stalna opasnost po protivničke golove. Između ostalih Huseinbašić, Osmanagić i Govedarica su konačno dobili priliku dati pravi doprinos ekipi... Možda najbolja utakmica Zvijezda 09 bila je ona protiv Čelika. Dobili su Nestorovićevi izabranici sa 2:0, a brzom transformacijom i igrom po bokovima su potpuno razbijali odbranu Čelika i vjerovatno zaslužili da postignu još koji gol.

Ako nastavi ovako, Zvijezda 09 ne bi trebala imati problema da osigura opstanak na proljeće. Ipak, u Etno selu Stanišići su već počeli sa rezovima, najavljeno je dosta promjena i za sada je nepoznanica kako će ekipa Zvijezde 09 izgledati u drugom dijelu sezone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi