Zvijezda Ibrahimovićevog kluba: "Hrvat? Ne, ja sam Bosanac!"
Foto: Johan Gustafsson

Nije siguran šta će Ibrahimović donijeti Hammarbyju

Zvijezda Ibrahimovićevog kluba: "Hrvat? Ne, ja sam Bosanac!"

Doslovno preko noći švedski prvoligaš Hammarby postao je popularan u gotovo cijelom svijetu.

Hammarbyjev dres prije nekoliko dana na svoj Instagram profil postavio je Zlatan Ibrahimović, a premda su mnogi pomislili kako će tu i zaigrati, na kraju je zagonetku riješio sam švedski klub otkrivši da je legendarni fudbaler postao - suvlasnik.

Ostat će Ibrahimović dosljedan svojoj 10-ak godina staroj izjavi prema kojoj se neće vratiti nikad u švedsko prvenstvo iz kojeg je otišao u Ajax, ali će zato svojim kapitalom u reputacijom koju uživa pokušati u nadolazećim godinama da učini Hammarby prepoznatljivim u svjetskim okvirima.

Ibrahimović je tako postao i 'novi šef' jednom bosanskohercegovačkom fudbaleru koji zapravo u Hammarbyju uživa status zvijezde. Ime mu je Darijan Bojanić.

„Zlatanov dolazak? Nemam nekih značajnijih komentara na to. Ne znam što bih uopće rekao. Ne znam je li loše ili dobro,“ započeo je Bojanić priču za Germanijak, pa nastavio:

„Nije dolazio u klub, naši ljudi su išli u SAD. Sportski direktor Hammarbyja otputovao je prije nekoliko dana u Los Angeles i jučer pročitam kako nam je Ibra novi vlasnik. Što će to značiti za klub? Nisam siguran koliko je dobro što će se miješati u transfere ili ne znam što. Čitao sam kako će za početak samo uložiti u skautsku mrežu i poboljšati našu akademiju, ali dugoročno što će nam to donijeti, ne znam što bih rekao“ priča Bojanić.

A onda je rekao nešto više o Hammarbyju.

„Hammarby je najpopularniji klub u cijeloj Skandinaviji, ne samo u Švedskoj, nego i u okolici, Norveška, Danska, Finska... Imamo vojsku vjernih navijača, na svakoj domaćoj utakmici imamo po 30.000 navijača. Stadion nam je ispunjen do posljednjeg mjesta.“

Otkrio je i na koji je način Hammarby dosad poslovao. Sve se svodi na dovođenje igrača bez odštete i kasniju preprodaju u Evropu.

"Uglavnom živimo od prodaje ponajboljih igrača, Muamer Tanković će uskoro otići u Genou, ljetos smo za 2.800.000 eura prodali Odilona Kossounoua u Club Brugge,“ dodaje veznjak Hammarbyja.

Na Transfermarktu, popularnoj stranici koja prati tržište fudbalera, stoji kako je Bojanić iz Hrvatske. Ispostavilo se da su podaci krivo unešeni.

„Nisam Hrvat, porijeklom sam iz BiH. Majka mi je Bosanka, otac je Hrvat iz BiH, pa se ja deklariram kao Bosanac. Rodio sam se u Švedskoj, roditelji su ovdje od sredine 90-ih kad sam ja rođen. Pričamo kući na našem jeziku, zato ga i ja tako dobro govorim."

Ove sezone Bojanić je za Hammarby zabio četiri pogotka i tome dodao 12 asistencija, a u novi Ibrahimovićev tim došao je tokom ljeta kao slobodan igrač iz Helsingborga. Zasad jako dobro gura, jedan je od najboljih igrača u prvenstvu.

Sakupio je u prošlosti i desetak nastupa u mlađim selekcijama reprezentacije Švedske.

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Nisam Hrvat, mama mi je Hrvatica, otac je iz Bosne, rodio sam se u Švedskoj, pričam na “našem” jeziku, Hamarby je najveći klub u Skandinaviji. Odavno nisam pročitao više gluposti na tako malom prostoru,
1 24
epa
ovo je ono izmedju redova novinara da se novom selektoru nametne da ga stavi na spisak....
9 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi