Denny Miškić - hokejaš iz američke škole koji ostavlja srce na terenu u dresu Bosne i Hercegovine
FOTO: Hokejaški savez Bosne i hercegovine

Odigrao je sjajno prvenstvo u Sarajevu

Denny Miškić - hokejaš iz američke škole koji ostavlja srce na terenu u dresu Bosne i Hercegovine · Intervju

Haris Zilić

Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je sjajan rezultat krajem februara u Sarajevu. Naši momci osvojili su Svjetsko prvenstvo divizije III-B i plasirali se u veći rang svjetskog hokeja diviziju III-A naredne godine.

Odluka je pala u petom kolu u susretu protiv Sjeverne Koreje odigranom 29. februara gdje su naši momci nakon preokreta slavili veliki trijumf rezultatom 4:2.

Prvenstvo smo završili sa četiri pobjede i jednim porazom, a poraz je bio od Hong Konga nakon produžetka. U regulanom dijelu bili smo bolji od Irana, Filipina, Singapura i pomenute Sjeverne Koreje.

Naša reprezentacija je miks mladih i iskusnih hokejaša, dosta momaka igra i vani, gradi karijere po Evropi, ali i SAD-u.

Odlično prvenstvo odigrao je 24-godišnji Denny Miškić koji je jedan od onih koji igra u SAD-u, član je Boise State Hockey, a igrao je i za juniore San Jose Sharksa.

Oglasi

Nakon slavlja i nekoliko dana odmora sa Dennyem smo razgovarali o samom prvenstvu, njegovoj karijeri, ali i malo više upoznali sami hokej na ledu kroz bh. reprezentaciju.

"Osjećaj je predivan nakon osvajanja zlatne medalje, nešto što se ne može baš objasniti riječima. Trebaš doživjeti ovakav osjećaj da razumiješ kakav je to uspjeh, posebno za Bosnu i Hercegovinu i naš hokej", rekao je Miškić za poečtak razgovora za SportSport, a vidno je još pod emocijama nakon sjajnog turnira.

Sada našu hokejašku selekciju naše zemlje očekuju teži ispiti, a otprilike se zna ko su nam protivnici, no puno toga će biti jasnije u martu kada se završi prvenstvo divizije III-A za 2024. godinu.

"U narednoj diviziji nas očekuje oko šest reprezentacija, a to su vjerovatno Kirgistan, Luksemburg, Južna Afrika, Meksiko, Tajland, Turkmenistan", ističe naš hokejaš.

Denny Miškić je rođen u SAD-u gdje je od malena gradio svoju hokejašku karijeru, a znamo kolika je popularnost ovog sporta u SAD-u koji zajedno sa Kanadom imaju i najjaču svjetsku ligu, NHL.

Oglasi

"Veoma sam zadovoljan sa svojim igrama i ponosan sam na svoj rad. Ja sam rođen u Americi i tu sam počeo klizati od četvrte godine. Onda sam krenuo trenirati hokej sa deset godina. Igrao sam za junior San Jose Sharks sve do svoje 18. godine. Zatim sam upisao fakultet u Saveznoj državi Idaho i igram trenutno za Boise State University."

Miškić u dresu svog kluba u SAD-u

Hokej na ledu je zahtjevan i težak sport, naš sagovornik nam je opisao kako izgleda jedan trening.

"Jedan klasičan dan počinje odlaskom u teretanu gdje provedem za sat i po. Nakon teretane svratim na led i vježbam moje tehnike i brzinu klizanje takođe sat i po, dakle trening traje tri sata dnevno. Ovo radim pet puta sedmično jer najteže i najbitnije u hokeju je kondicija u nogama."

Bh. hokej je na dobrom putu. U posljednjih devet godina smo napredovali čak četiri ranga u svjetskom hokeju što je sjajan rezultat.

"Nadam se da ćemo samo dalje napredovati i sa ovim uspjehom definitivno idemo u dobrim pravcu", smatra reprezentativac naše zemlje.

Oglasi

Dok mnogi mladi sprotisti imaju uzore, Miškić je po ovom pitanju jasan i precizan.

"Nemam ja hokejaškog uzora. Ponosan sam na svoju viziju i uspjeh i nekad znam biti sam sebi uzor i motivacija za još više."

Duel Bosne i Hercegovine i Sjeverne Koreje u petom kolu Svjetskog prvenstva divizije III-B pratilo je u Skenderiji preko 2.000 gledatelja, a za kraj je Miškić imao poruku za Bosance i Hercegovce.

"Hvala vam od srca za vašu podršku i energiju. Bez vas ne bi mogli doći do ovakog rezultata ni osjetiti ovakvu količinu energije."

Denny Miškić je rođen 5. novembra 1999. godine u SAD-u i jedan je od hokejaša koji će u budućnosti biti važan kotač naše reprezentacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi