Velika pobjeda bh. hokejaša u paklenoj atmosferi Skenderije: Zlatna medalja i plasman u viši rang
FOTO: Hokejaški savez Bosne i Hercegovine/facebook

Savladana Sjeverna Koreja

Velika pobjeda bh. hokejaša u paklenoj atmosferi Skenderije: Zlatna medalja i plasman u viši rang

Haris Zilić

Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Skenderiji igrala utakmicu petog kola Svjetskog prvenstva divizije III-B protiv Sjeverne Koreje, a to je bila i utakmica za prvo mjesto i plasman u viši rang svjetskog hokeja.

Nakon dosta borbe, preokreta i uzbuđenja trijumf je na kraju slavila reprezentacija Bosne i Hercegovine rezultatom 4:2 i došla do velikog trijumfa i plasmana u diviziju III-a, odosno profesionalni rang svjetskog hokeja.

Prva trećina pripala je hokejašima Sjeverne Koreje. Naši momci kao da su bili u početnom grču što protivnici koriste i već u drugoj minuti utakmice poveli su sa 1:0 pogotkom Honga.

Naš tim se nakon toga lagano oporavljao, konsolidovali smo redove i stiže nagrada u 14. minuti, Gaković pogađa za 1:1 nakon akcije Filipovića i Smajlovića.

Ipak u 17. minuti prve trećine Hong je ponovo na sceni i pogađa za 2:1 na asistenciju Ryua. Kod prvog gola asistent mu je bio Hyok.

U drugoj trećini dosta borbe, oba tima nisu napadački briljirala, bilo je tu nekoliko pokušaja, ali bez problema za golmane.

Oglasi

I kada se činilo da će druga trećina završiti bez golova stigao je bh. uragan za samo 40 sekundi. U 17. minuti Čordalija koristi igrača više i pogađa za 2:2, nakon akcije Sinanbegovića i Vučinića. Kod gola Čordalije na semaforu je pisalo 17:16, a samo 40 sekundi kasnije, na semaforu je 17:56, a rezultat je 3:2 za naš tim, strijelac je bio Andrijašević nakon akcije Miškića i Mlivića.

Tako su naši momci napravili preokret u drugoj trećini i na odmor otišli sa vodstvo od 3:2 pred odlučujućih 20 minuta u Skenderiji.

Početak treće trećine nije mogao bolje početi za našu reprezentaciju. U trećoj minuti posljednjeg period sjajan pogodak postiže Miškić za 4:2 u trenucima kada smo imali hokejaša više na ledu, asistent je bio Pleho i to je bio zapravo i konačan rezultat ove utakmice.

Na kraju Svjetskog prvenstva kojem je domaćin bio naš glavni grad poredak izgleda ovako: Bosna i Hercegovina 13, Sjeverna Koreja 12, Hong Kong 11, Filipini 6, Singapur 3, a Iran je bez bodova i selekcija koja je ispala u u niži rang svjetskog hokeja.

Na IIHF rang listi naša hokejaška reprezentacije je trenutno na 48. mjestu što je napredak za deset pozicija u posljednjih devet godina, a dvije pozicije smo skočili u posljednjoj godini. Nakon večeršanje promocije bit ćemo blizu plasmana među 40 najboljih hokejaških reprezentacija svijeta.

Svjetsko prvenstvo divizija III-B, 5. kolo:

Bosna i Hercegovina - Sjeverna Koreja 4:2 (1:2, 2:0, 1:0

Top Komentari

Pajkan
Odlično
4 0
Boby
Bravo i čestitke od srca...
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi