Bh. hokejaši protiv Sjeverne Koreje igraju jednu od najbitnijih utakmica u historiji
FOTO: Hokejaški savez Bosne i Hercegovine/facebook

Meč na rasporedu u četvrtak

Bh. hokejaši protiv Sjeverne Koreje igraju jednu od najbitnijih utakmica u historiji

Haris Zilić

Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra jednu od najbitnijih utakmica u devet godina postojanja koliko smo na svjetskoj sceni u ovom brzom i dinamičnom sportu.

Naši momci su počeli igrati prvenstva svijeta 2015. godine, a sutra (četvrtak) 29. februara od 20 sati u Skenderiji igramo protiv Sjeverne Koreje. To će biti duel petog kola Svjetskog prvenstva divizije III-B, a samo prvoplasirana selekcija će izboriti plasman u dviziju III-A naredne godine.

Sjeverna Koreja je lider grupe sa 12 bodova, Bosna i Hercegovina ima deset i našim momcima treba pobjeda da napravimo još jedan iskorak na svjetskoj hokejaškoj sceni. Vjerujemo da će tribine dvorane "Mirza Delibašić" u Sarajevu biti ispunjene i da će naši momci imati ogroman vjetar u leđa protiv reprezentacije koja je blagi favorit pred ovaj meč.

Bh. hokejaši u dosadašnjem toku prvenstva imaju tri trijumfa u regularnom dijelu i jedan poraz nakon produžetka i sa dosta samopouzdanja dočekujemo sutrašnji susret koji mnogo značu bh. hokeju.

Dobar napredak bh. hokejaša posljednjih godina

Za one koji su slabije upućeni u hokejaški sistem takmičenja da pojasnimo i sami sistem, ali i situaciju u kojoj se nalazi hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u ovom trenutku.

Svjetski hokej na ledu je podijeljen u više divizija, a svaka od divizija osim najslabije ima po dva ranga takmičenja. Reprezentacije su smještene po rejtingu, a onda na osnovu rezutlata ide promocija ili ispadanje.

Oglasi

Prva grupa je svjetska, tačnije to je Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu gdje igra 16 najjačih svjetskih reprezentacija, kao što su Kanada, Finska, Švedska, Češka, SAD...

Drugi rang takmičenja je divizija I i ona ima dva ranga A i B i tu su selekcije plasirane od 17. do 28. mjesta na svjetskoj hokejaškoj rang listi. Nakon toga ide divizija II, također sa dva ranga A i B i tu su reprezentacije plasirane od 29. do 40. mjesta.

Zatim ide divizija III gdje je naša selekcija, koja je također rangirana na A i B. Naši momci su trenutno u rangu B i eventualnim trijumfom protiv Sjeverne Koreje izboirli bi promociju u rang A divizije III svjetskog hokeja na ledu.

Ispod naše divizije nalazi se divizija IV, koja je dobila izmijenjen sistem, nije rangirana na A i B, nego ima baraž grupa za diviziju III i samostalna grupa za diviziju IV.

U svim divizijama i rangovima reprezentacije će dobiti medalje, a sa rezultatima i napredovanje, tako da je najmanje potrebno dvije godine da napredujete iz manje u veću diviziju kroz dva divizijska ranga.

Naša selekcija je od 2015. godine preskočila dva ranga takmičenja u divziji IV i još jedan iskorak u devet godina na svjetskoj sceni bio bi odličan rezultat za našu reprezentaciju. Hokej na ledu ima sve više interesovanja u našoj zemlji, a i ponosni možemo biti što smo među 58 svjetskih zemalja koje imaju hokejaške reprezentacije. Na IIHF rang listi naša hokejaška reprezentacije je trenutno na 48. mjestu što je napredak za deset pozicija u posljednjih devet godina, a dvije pozicije smo skočili u posljednjoj godini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi