Završne borbe u NHL-u: Poznati konferencijski finalisti Stanley Cupa
(Ethan Cairnsk/The Canadian Press via AP)

Dobit ćemo novog prvaka

Završne borbe u NHL-u: Poznati konferencijski finalisti Stanley Cupa

Haris Zilić
Teme:

Uzbuđenja su došla do vrhunca i u najjačoj hokejaškoj ligi svijeta NHL-u, a u noći sa ponedjeljka na utorak saznali smo i posljednjeg konferencijskog finalistu.

U sedmom duelu polufinala zapadne konferencije, Edmonton Oilersi su kao gosti savladali Vancouver Canuckse u sjajnom kanadskom duelu i na kraju sa ukupnih 4:3 u pobjedama izborili finale zapadne konferencije.

Prva trećina je protekla bez golova, a onda rapsodija Edmontona u drugoj trećini. Oilersi su u drugoj trećini postigli tri gola i možemo reći prelomili utakmicu.

U prvoj minuti druge trećine Ceci je pogodio za 0:1, Hyman je pogodio za 0:2 u petoj minuti drugog perioda, a u 15. minuti druge trećine Nugent-Hopkins pogađa za 0:3.

U posljednjem periodu Vancouver je unio drame u finišu utakmice, ali na kraju je to bilo dovoljno samo da ublaže poraz. Canucksi su postigli dva gola u posljednjoj trećini, a strijelci su bili Garland u 11. i Hronek u 15. minuti treće trećine.

Tako su Emdonton Oilersi nakon petog mjesta u regularnom dijelu NHL lige stigli do konferencijskog finala, a prije Vancuover Canucksa u prvom krugu play-offa eliminisali su sa ukupnih 4:1 Los Angeles Kingse.

Oglasi

U finalu zapada Edmonton Oilersi će igrati protiv najbolje ekipe iz regularnog dijela sezone, to je Dallas Stars.

U finalu istočne konferencije Stanley Cupa gledat ćemo duel New York Rangersa koji su bili prvoplasirani na istoku nakon regularnog dijela sezone i Florida Panthersa koji su bili trećeplasirani nakon regularnog dijela.

Sigurno ćemo ove sezone dobiti novog osvajača Stanley Cupa jer je titulu branila ekipa Vegas Golden Knightsa koja je u prvom krugu play-offa zapadne konferencije eliminisana od Dallas Starsa sa 4:3 nakon sedam sjajnih mečeva.

Kanađani najtrofejniji

Najviše titula NHL prvaka i osvajača Stanley Cupa ima ekipa Montreal Canadiensa koja je čak 24 puta bila prvak najjače hokejaške lige svijeta, na drugom mjestu je Toronto Maple Leafs sa 13 titula, dok Detroit Red Wingsi imaju 11 titula.

Od ovosezonskih konferencijskih finalista, najviše titula imaju upravo Edmonot Oilersi ukupno pet, ali posljednju su osvojili 2006. godine.

New York Rangersi imaju četiri titule, posljednju osvojenu 2014. godine, Dallas Stars je bio prvak jednom 2020. godine, dok Florida Panthersi nemaju titulu Stanley Cupa, a u historiji su gubili dva velika finala 1996. i prošle 2023. godine.

Ko će 2024. godine zaigrati u velikom finalu Stanley Cupa saznat ćemo nakon dva konferencijska finala gdje nas čeka sigurno dosta uzbuđenja.

Top Komentari

DDG
Vidi nešto i o hokeju, što je za pohvalu. Samo se pitam znaju li na ovom sportskom portalu da je trenutno Svjetsko Prvenstvo u hokeju. Nema se vremena pisati o tome od Modrića, Vučića i Dillette
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi