11 ključnih pitanja i odgovora za NBA

"Ovo bi mogao biti najveći izazov naših života"

11 ključnih pitanja i odgovora za NBA

Pandemija novog koronavirusa je zaustavila svjetski sport, odgodila velika takmičenja i dovela nas u situaciju bez presedana u modernoj historiji (izuzmu li se ratni sukobi globalnog karaktera).

Stala je i košarka, pa tako i najjača košarkaška liga na svijetu. NBA već trpi ogromne finansijske gubitke, a trpiće ih i kada se, ako se, sezona 2019/2020 nastavi - jer ništa neće biti isto.

Dok se traže rješenja za NBA ligu, komesar Adam Silver je održao video konferenciju sa igračima. Trajala je ista oko sat vremena, a Silver je do u detalje objašnjavao sve što liga predviđa da će biti stvarnost i pravilo u predstojećim mjesecima.

Naravno, tačke na koje se komesar NBA lige fokusirao bile su zdravlje i uslovi mogućeg povratka na parkete, uz upozorenje: "Ovo bi mogao postati najveći izazov naših života!"

Sama video konferancija je organizovana nakon ponovnog otvaranja trening kampova nekolicine NBA franšiza, na insistiranje Adama Silvera koji je želio razgovarati sa Michele Roberts i Chrisom Paulom, predstavnicima asocijacije NBA igrača, ali i nekoliko drugih igrača.

ESPN prenosi kako su razgovori protekli uz uvažavanje i u mirnom tonu, ipak, Silver je morao odgovoriti na nekoliko ključnih, teških pitanja.

Prema onome što se može pronaći u medijima, moguće je izdvojiti više ključnih pitanja i stavova NBA lige po pitanju istih.

Testovi?

Prvi preduslov za povratak NBA lige jeste postojanje dovoljnog broja testova na Covid-19 u SAD-u da se i NBA košarkaši i treneri mogu često testirati, a da se to ne radi nauštrb javnosti i osoba kojima su oni prijeko potrebni. NBA pretpostavlja da će biti potrebno ukupno 15.000 testova da bi se sezona privela kraju, a sam Silver je optimističan da će pomenuta brojka biti dostupna organizaciji lige.

Šta će se desiti ako jedan igrač bude pozitivan?

Jedno od pitanja koje izaziva najviše rasprava i oprečnih mišljenja, ne samo među čelnicima NBA lige, već i u fudbalu i svim ostalim sportovima koji teže povratku normalnih aktivnosti.

Silver se nada da neće biti potrebno sve zaustavljati sa svakim novim pozitivnim slučajem. Dakle, ideja je da se pozitivni igrač izolira i tretira individualno, dok bi se ostatak ekipe i svi koji su sa njim bili u kontaktu odmah testirao. Ipak, treba istaći da se novi pozitivni slučajevi među igračima treutno smatraju neizbježnima, bez obzira na to koliko dobro oni bili distancirani od ostatka javnosti u narednom periodu.

Utakmice na samo jednoj ili dvije lokacije?

Komesar NBA lige je potvrdio da postoje planovi da se sve preostale utakmice sezone odigraju na samo jednoj ili eventualno dvije lokacije. Moguće lokacije o kojima se trenutno razmišlja su Disney World kompleks u Orlandu i Las Vegas. "Nema razloga putovati iz grada u grad, ako se ne igra pred publikom. Jedna ili dvije lokacije je sigurnija opcija, ali cilj je i da vas ne zaključavamo u jednu sobu na dva mjeseca", bile su Silverove riječi.

Format play-offa?

Komesarova želja je da se play-off odigra u punom formatu, sedam (mogućih) utakmica u svakoj rundi, a igranje svih mečeva na jednoj lokaciji bi itekako pomoglo. Silver je istakao da zaista postoji mogućnost da se regularni dio sezone okonča po trenutnim pozicijama i da se odmah pređe na play-off, sve u zavisnoti od toga kada će se košarkaši moći vratiti na terene i koliko će vremena biti za okončanje sezone.

Tri sedmice za pripreme?

Kada je u pitanju proces povratka takmičarskim utakmicama u pitanju, Silver je istakao da se u svakom scenariju koji se razmatra cilja na tri sedmice treninga za igrače - prije prvih utakmica. Tako bi igrači dobili barem minimum vremena potrebnog za povratak u formu. Naravno, to bi pomoglo i sprječavanju povreda.

Pritisak od strane timova

Chris Paul je obavijestio Silvera da nekolicina timova već vrši pritisak na igrače da se vrate treninzima, iako su zvanično treninzi i dalje "na dobrovoljnoj bazi". Komesar je zaključio da je demoralizirajuće da se takve stvari mogu dešavati i da će podsjetiti franšize kako se moraju ponašati.

Početak nove sezone u decembru?

Plan NBA lige za početak sljedeće sezone je jasan. Sezona 2020/2020 bi trebala početi u decembru, vrlo vjerovatno na sam Božić. Slično se već desilo 2011. godine koju je obilježio "lockout". Na plan da nova sezona počne u decembru ne utiče to da li će se sezona 2019/2020 odigrati do kraja ili ne.

Bez navijača i u narednoj sezoni?

NBA liga se već priprema za eventualno tmuran scenarij i za narednu sezonu, a to je nastavak igranja utakmica pred praznim tribinama. To bi svakako bio ogroman finansijski udarac jer zarada od ulaznica i ostalih sadržaja u arenama predstavlja 40% zarade NBA lige.

Ekonomske posljedice?

Silver je bio izričit u stavu da će profit lige i "salary cap" (s time i primanja igrača) pretrpiti teške udarce zbog pandemije virusa Covid-19 i da će biti potrebno ponovo pregovarati o brojnim stavkama kolektivnog ugovora. "Kolektivni ugovor nije računao na dugotrajne pandemije", poručio je komesar NBA lige.

Kada će biti donesena konačan odluka?

Pandemija koronavirusa u SAD-u još uvijek ne dozvoljava izlaženje u javnost sa potencijalnim datumima nastavka takmičenja. Silver je rekao i da se odluka neće donositi u maju, a vrlo vjerovatno ni početkom juna. To znači da bi se konačna odluka mogla čekati još mjesec dana.

Preuzimanje rizika?

U svakom slučaju, NBA liga je spremna na neminovnost života sa virusom. "Dok god nema vakcine ili lijeka koji bi spriječio smrt ljudi, morao se u ovoj situaciji držati zajedno. Ključno pitanje je: Koliko smo rizika spremni preuzeti? Mogao bi ovo biti najveći izazov naših života", poručio je komesar NBA lige Adam Silver.

Top Komentari

Austinpowers
Ko je ovaj gollum
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi