"Amerika mi je drugi dom, ali nigdje nije kao u Sarajevu"
Rijetkost je vidjeti da neko iz BiH dominira u igri sa Amerikancima. Penava to za sada uspješno radi i to bi mu u budućnosti moglo otvoriti mnoga vrata.

Mladi bh. košarkaš Ajdin Penava za SportSport.ba

"Amerika mi je drugi dom, ali nigdje nije kao u Sarajevu" · Intervju

M. Šljivak

Bh. košarkaš Ajdin Penava jedan je od rijetkih igrača iz naše zemlje koji se mogu pohvaliti odličnim statistikama u NCAA ligi.

Ovaj 20-godišnjak je trenutno vodeći igrač univerziteta Marshall sa izuzetnim prosjecima od gotovo 18 poena i 10 skokova po meču, ali i sa sjajne 4.2 blokade što ga stavlja na sami vrh NCAA lige.

Penava je za SportSport.ba govorio o dosadašnjoj karijeri i planovima za budućnost, koja je za njega zahvaljujući jako dobrim igrama, sasvim sigurno svijetla.

Igraš odlično na početku nove sezone, imaš zaista impresivne statisike. Koliko si ti zadovoljan svojim nastupima?

"Zaista je nevjerovatna sezona do sada. Ovo je prva godina da sam dobio konkretnu priliku da pokažem šta mogu i evo za sada sam predstavio sebe, univerzitet i Bosnu u dobrom svjetlu. Za sada ide sve vrlo dobro, ali vjerujem da mogu i puno bolje, te da ću, kako sezona bude odmicala, biti sve bolji i bolji".

Univerztet Marshall igra jako zanimljivu i brzu košarku sa tobom kao kotačem igre. Kako si se privikao na takav stil igre?

"Na početku je bilo teško se adaptirati, igra se dosta brža i fizikalniija košarka. Tempo igre, pogotovo u ovom sistemu koji mi igramo je nevjerovatno brz, dosta brže nego kako sam igrao u Evropi. Trebala mi je godina da uđem u sistem i naviknerm na stil igre, ali sada je došlo sve na svoje mjesto. Ovo mi je treća godina na Marshallu, uložio sam dosta rada da budem tu gdje jesam i za sada stvarno uživam u ovom stilu igre. Naravno ima još dosta segmenata gdje se mogu popraviti. Mislim da je dokaz i to što svaku utakmicu imamo oko 6000-7000 navijača, što znači da ljudi stvarno uživaju u našem atraktivnom stilu igre. Vjerujem da ćemo dosta toga dokazati kao tim ove, a i sljedeće godine".

Trener ti je Dan D'Antoni, dobro poznato lice u SAD-u? Šta možeš reći o njegovim metodama rada?

"Trener Dan je stvarno legenda, čovjek koji ima košarku u genima. Iz prave je košarkaške porodice. Njegov brat Mike je glavni trener u NBA-u godinama, gdje je i Dan bio s njim dugo, a trenutno je glavni trener Houston Rocketsa. Mike je čak dva puta i osvojio nagradu kao trener godine u NBA-u, te stvarno mi je čast reći da sam imao priliku da ga upoznam i da pričam s njim. On prati svaku našu utakmicu i kad god ima vremena dođe na naš trening. Njihov otac Luis je bio trener do 102. godine i u košarkaškoj je kući slavnih Zapadne Virdžinije. Dan i njegov brat Mike D'Antoni su promijenili košarku i zaslužni su za ovaj moderni brzi stil igre sa mnogo šutiranja za tri poena koji trenutno gledamo u NBA ligi. Također mi je nevjerovatno kada nam trener Dan priča doživljaje i anegdote s igračima poput Šakila O'Nila, Kobija Brajanta i Stiva Neša. Što se tiče metoda igre, igramo small ball petorku, u kojoj ja sam u Evropi bio na trojci, pokrivam sada poziciju pet. Nešto slično kao što Golden State igra ponekad. Daje mi svu slobodu u igri, tako da igram sve pozicije po malo".

Koji su ciljevi tvog univerziteta ove sezone?

"Svake godine nam je cilj da osvojimo NCAA, jer nema poente da igramo uopšte ako nemamo ambicije da budemo najbolji. Realno, mislim da imamo vrlo dobru ekipu i da smo ove, a i sljedeće godine favoriti za osvajanje naše konferencije, te plasmana na finalni turnir".


Što se tiče tvoje karijere, razmišljaš li već o narednim koracima? Ostaješ li u NCAA ili prelaziš u profesionalce?

"Za sada razmišljam o plasmanu na finalni turnir, March Madness. Nisam razmišljao konkretno šta ću nakon ove godine, ali sigurno da ću imati dosta opcija poslije ove sezone. Kad dođe vrijeme, zajedno sa porodicom ću donijeti odluku koja je najbolja za moju budućnost".

Igrao si za mlade selekcije BiH? Da li pratiš nastup naših selekcija i šta misliš o posljednjim rezultatima bh. tima?

Da, igrao sam za juniorsku košarkašku reprezentaciju BiH na Evropskom prvenstvu u Grčkoj gdje smo osvojili 4. mjesto i to je bilo jedno nevjerovatno iskustvo. Pratio sam sve mečeve, posebno igru Amara Gegića i Edina Atića s kojima sam bio u Sparsima. Mislim da imamo vrlo mlad tim, sa dosta potencijala. Reprezentacija ima novi motor sa Džananom Musom i ostalim mladim igračima, ali bez obzira na mladost mislim da mogu da odu na Svjetsko prvenstvo uz gospodina Vujoševića koji je vrhunski trener".

U SAD si otišao iz redova Sparsa. Pratiš li igre ove ekipe i prvenstvo BiH?

"Naravno da pratim utakmice Sparsa kada imam vremena. Tamo ima još nekih igrača koji su bili sa mnom u generaciji, tako da pratim njihove igre. Veselim se svakom uspjehu KK Spars, veoma sam im zahvalan, jer sam imao najbolje moguće uslove da se razvijam kao mlad igrač u BiH".

Kako si se navikao na novi život, daleko od BiH. Da li ti nešto nedostaje iz Sarajeva i naše zemlje?

"Veoma je drugačije, trebalo mi je vremena da se naviknem da budem daleko od kuće. Bilo je teških perioda kad sam bio nostalgičan, ali uz porodicu sam uspio progurati kroz to. Iskreno, trenutno sam jako sam sretan sa mojim iskustvom na Marshallu i mogu reći da mi je ovo kao drugi dom. Puno putujemo po cijeloj Americi i ujedno je to jedno bogato iskustvo da upoznam i druge američke države. Grad gdje sam ja, Huntington u Zapadnoj Virdžiniji, nije velik, ima oko 50.000 stanovnika, od čega 13.000 čine studenti. To je dosta manje od Sarajeva i dosta mi je neobično bilo na početku. Iskreno, to mi odgovara jer je mali grad pa se mogu maksimalno fokusirati na košarku i učenje. Amerikanci su mnogo susretljivi i srdačni kao narod. Svako ljeto dolazim u svoje Sarajevo na dva mjeseca kad završim sa obavezama na univerzitetu i mislim da nigdje nije kao kod kuće", rekao je Penava u razgovoru za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti