Bivši šampion donio najtežu odluku: Četiri NBA prstena i dvije velike medalje obilježile karijeru
FOTO: EPA

Odlučio je i nema više povratka

Bivši šampion donio najtežu odluku: Četiri NBA prstena i dvije velike medalje obilježile karijeru

Haris Zilić

Dok se zagrijavamo lagano za početak nove NBA sezone, stigla je jedna vijesti koja izazvala dosta pažnje među ljubiteljima košarke. Bivši četvertostuki NBA prvak, Andre Iguodala odlučio je da završi karijeru.

Iskusni 39-godišnji košarkaš smatra da je došlo vrijeme da se posveti drugim ciljevima izvan parketa.

Govorilo se da bi mogao odigrati još jednu sezonu u Golden Stateu nakon razgovora sa Curryem, ali ipak konačna odluka je da završi sve što se tiče igračke karijere.

U svojoj karijeri je osvojio četiri NBA prstena 2015., 2017., 2018. i 2022. godine i sve naslove je uzeo sa Golden Satet Warriorsima.

U finalu 2015. godine proglašen je i za MVP-a finalne serije. Pored navedenog u karijeri je osvojio i sedam indvidualnih nagrada od čega su četiri bile u NBA ligi.

Oglasi

Karijeru završava sa prosjekom od 11.3 poena po utakmici, a ukupno je postigao 13.968 poena. Za skoro dvije decenije karijere skupio je i 6.047 skokova, te 5.147 asistencija u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Igrao je i za reprezentaciju SAD-a, s kojom je 2010. godine bio prvaks vijeta na prvenstvu u Turskoj, a dvije godine kasnije u Lodnonu je osvojio i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Karijeru je počeo 2004. godine u dresu Philadelphie 76ers za koju je igrao punih osam sezona.

Pored Philadelphie i Golden Statea kratko je bio član Denver Nuggetsa i Miami Heata.

Na NAB pozornicu došao je na draftu 2004. godine kao 9. pick prve runde od strane Philadelphije 76ersa, a prije toga je bio član koledža Arizona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi