Bajić: Nema mjesta euforiji, idemo utakmicu po utakmicu

Trener Igokee u razgovoru za SportSport.ba

Bajić: Nema mjesta euforiji, idemo utakmicu po utakmicu

Igokea je najveći hit ovogodišnjeg izdanja ABA lige. Naš predstavnik gazi sve pred sobom. Tom prilikom razgovarali smo sa Dragnom Bajićem, trenerom Igosa.

Igokea je srušila i Partizan. Gosti iz Beograda nisu pretrpili ovakav poraz od osnivanja lige. U čemu je tajna Igokee?

 

Pa mislim da je tajna dobrih rezultata Igokee u činjenici da je tu jedan trener već drugu sezonu, okosnica tima, nekih 70% igrača je tu drugu sezonu. Dovedena su prava, ciljana pojačanja, dobro odabrana i rezultat je došao sam od sebe. 

 

Posebno impresivno djeluje odbrana Igokee?

 

Ja se kao trener uvijek baziram na odbranu i zaista smatram da iz odbrane uvijek slijedi i dobar učinak u napadu. U ekipi imamo jako inteligentne momke, koji uvijek dobro odrade scouting, upijaju sve savjete i ispoštuju sve moje zamisli.

 

Dva nesretna poraza u završnicama susreta, stiče se dojam da problem leži u slobodnim bacanjima.

 

Ljudi uvijek traže razloge poraza. Ja sam došao do zaključka i mislim da je jedini razlog lošeg izvođenja slobodnih bacanja u završnici susreta, upravo to trošenje u odbrani. Ja ne dozvoljavam opuštanje igrača, tražim da uvijek igraju maksimalno u odbrani, da ne puštaju protivničke igrače. Oni se tu dosta istroše, pa je jedna od posljedica, loša realizacija sa penala. 

 

Rano je pričati o tome, ali da li Igokea može dovesti Euroligu u Bosnu i Hercegovinu ako nastavi sa ovakvim partijama?

 

Malo je nerealno o tome pričati u ovome trenutku. Uprava je pred mene postavila zadatak da se ostane u ligi. Kontinuitet igranja u ABA ligi za klub poput Igokee je jako bitan. Osim toga cilj je naravno da se osvoji titula prvaka Bosne i Hercegovine. Meni bi naravno bilo najdraže da se ostvari što bolji rezultat, ali dok sam ja trener neću dozvoliti euforiju, idemo utakmicu po utakmicu.

 

Hammonds je zaista osvježenje u našoj košarci, play euroligaškog kalibra.

 

Ne volim zaista da pričam pojedinačno o igračima, ali dobro. Mislim da to nisu oni tipični Amerikanci na koje smo mi navikli do sada. Radi se o karakternim momcima, makismalno posvećenim. Hammonds je zaista maksimalno posvećen, obavlja sve svoje obaveze i u napadu i u odbrani. Kao i Edwards uostalom.

 

Naredni protivnik je Krka koja je svima tvrd orah u Novom Mestu, da li Igokea može do desete pobjede?

 

Krka je neugodan protivnik. Ekipa koja je sastavljena od mladosti i iskustva. Istina je da puno lošije igraju na strani nego kod kuće gdje su zaista opasni. Mi moramo da nametnemo svoj ritam prije svega dobrom igrom u odbrani i moramo da zaustavimo njihovog playa Vladovića.  

 

Kada možemo očekivati povratak Šulovića na parket i potpuni oporavak Edwardsa?

Potražite više informacija na temu ABA liga:

 

Edwards je zdrav, ali on nije trenirao 15-20 dana. Treba da prođe neko vrijeme da se vrati u normalu gdje je bio prije povrede. Ja očekujem da u potpunosti bude spreman za Cibonu. Što se tiče Šulovića on će morati pauzirati, od četiri do šest sedmica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.