Beno Udrih: Politika je za sve kriva, a želio sam da igram

Bivši reprezentativac Slovenije

Beno Udrih: Politika je za sve kriva, a želio sam da igram

E. Škorić

Beno Udrih nije zvanično otišao u penziju, ali radi se o manje-više bivšem košarkašu.

Udrih sada radi u Westchester Knicksu kao pomoćni trener, a iza njega je bogata igračka karijera. Igrao je nedavno za Žalgiris u LitDŽvaniji, no prethdono je dugi niz godina nastupao u NBA ligi za klubove kao što su Detroit, Miami, Memphis, New York, Orlando, Milwaukee, Sacramento, San Antonio...

Slovenac je igrao i za Sloveniju, no ne toliko često, a sada je objasnio i zbog čega je to tako.

"Slovenija je imala nekoliko izvanrednih košarkaša rođenih od 1977. do 1985 godine. Imali smo dosta talenta, ali da smo bili ujedinjeni. Politika, samo politika. U pozadini su bili menadžeri koji su odlučivali koliko će i ko će igrati", otkrio je Udrih u intervju za Siol.net.

"Nikada nisam uperio prst prema pojedincima. Neću ni sada. Također i svima onima koji su tvrdili da ne želim igrati za reprezentaciju. Dopustite mi da jednom zauvijek pojasnim da uvijek želim igrati za Sloveniju. Jedina iznimka je jedna akcija reprezentacije kad sam svoj osobni život stavio ispred košarke, ali kad sam igrao za odabranu vrstu, slušao sam ogorčenje saigrača, jedan je bio uznemiren timom, drugi je bio nečim drugim... Ali nikada nismo izašli zajedno kao tim. To me puno nerviralo", dodao je Udrih.

Smatra da je mentalitet bio problem...

"Sjećam se da sam na okupljanja dolazio kao NBA prvak. Nosio sam pobjednički način razmišljanja u sebi. Dok sam sjedio sa ostatkom ekipe i posmatrao ih, shvatio sam koliko su nevjerovatno dobri pojedinci. Pomislim kako sada možemo napokon nešto osvojiti, a onda - hladan tuš. Pri prvom susretu s trenerom postalo je jasno da nam je jedini cilj ući u drugi krug prvenstva. Kasnije nas mediji neće ni kriviti što nismo ispunili naše ciljeve. To me je proždiralo. Pitao sam se zašto bih trenirao tri mjeseca, a istovremeno bio zadovoljan sedmom mjestom. Slovenija je mala...", kazao je Udrih.

"Nemojte pogrešno shvatiti. Imali smo dobru hemiju. Ali to se nije prenijelo na parket. I danas tvrdim da je to upravo zbog borbenih ciljeva. Ko postavi skroman cilj, neće se najbolje potruditi na treningu. Jednostavno, na ovaj način želja se ne može probuditi u igračima. Želja za pobjedom... Moj cilj je, dakle, uvijek bio zlatna medalja".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi