Nisu pokazali milost: Rusi presudili Amerikanki za koju više nema spasa

Presuda je jasna

Nisu pokazali milost: Rusi presudili Amerikanki za koju više nema spasa

A. Čaušević

Ruski sud u utorak je odbio žalbu američke košarkaške zvijezde Brittney Griner na njenu devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog posjedovanja droge, korak koji bi je mogao približiti mogućoj razmjeni zatvorenika s visokim ulozima između Moskve i Washingtona.

Osmerostruki all-star centar sa WNBA ekipom Phoenix Mercuryjem i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje osuđena je 4. agusta nakon što je policija rekla da je u njenom koferu na moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo pronašla kanistere za vape koji sadrže ulje kanabisa.

Griner, 32, nije bila na saslušanju pred moskovskim regionalnim sudom, ali se pojavila putem video veze iz zatvora izvan Moskve gdje je zatvorena.

Na suđenju je Griner priznala da je imala kanistere među svojim stvarima, ali je posvjedočila da ih je spakirala nenamjerno u žurbi da ode na let i da nije imala kriminalnu namjeru.

Njen obrambeni tim dao je pisane izjave u kojima stoji da joj je kanabis bio prepisan za liječenje hronične boli.

Kazna od devet godina bila je blizu maksimuma od 10 godina, a Grinerovi odvjetnici su nakon osude tvrdili da je kazna pretjerana.

Rekli su da su u sličnim slučajevima optuženici dobili prosječnu kaznu od oko pet godina, s tim da je otprilike trećina njih dobila uvjetni otpust.

Amerinka koja je tokom karijere osvojila Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo ima još da odsluži osam godina zatvora pošto je uhapšena u februaru.

"Devet godina zatvora je previše (...) a ljudi koji počine puno strašnije zločine dobivaju manje kazne. Tražim da se kazna preispita. Žao mi je zbog moje pogreške. Kriva sam, ali nije bilo loše namjere. Nadam se da će sud to uzeti u obzir", kazala je Grinier tokom završne riječi.

U predsjednik SAD-a Joe Biden je tražio puštanje Grinier na slobodu, ali ruski sud nije pokazao milosti te jednu od najboljih košarkašica svijeta koja je nedavno dočekala 32. rođendan čeka dugogodišnja robija.

Top Komentari

volta
U svakom kafiću u Holandiji se može kupit trave sa koliko je ona 'pala' u Rusiji, znači čisto politička presuda
1 2
rabodimis
Majku im bolesnu.. prepucavaju se preko njenih ledja.. 9 godina za bambadava.. pravi crnjak..
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi