Četiri godine zatvora za Enesa Kantera
Mnogi poznati sportisti u Turskoj protivnici su predsjednika Recepa Tayipa Erdogana. Među njima je i košarkaš New York Knicksa koji je ranije optužen za terorizam.

Tužikaštvo traži kaznu

Četiri godine zatvora za Enesa Kantera

M. Šljivak

Tužilaštvo Republike Turske zatražilo četverogodišnju kaznu za košarkaša New York Knicksa Enesa Kantera zbog vrijeđanja predsjednika Recepa Tayipa Erdogan.

Kanter je veliki protivnik turskog predsjednika. On je sljedbenik Fethullaha Gulena, koji je u Turskoj proglašen teroristom i glavni je optuženi za pokušaj prošlogodišnjeg puča u ovoj zemlji.

Komentari Kantera o turskom predsjedniku bili su javni. Zbog toga je ostao i bez pasoša i vjerovatno nikad više neće moći da uđe u zemlju iz koje dolazi. Sudiće mu se u odsustvu, a tužilaštvo traži četiri godine zatvora zbog vrijeđanja predsjednika.

Ranije ove godine uhapšen je i otac košarkaša Knicksa. Za Enesom je u maju izdat nalog za hapšenje, a ako pokuša da uđe u zemlju, automatski će biti uhapšen i optužen i za terorizam zbog sklonosti prema organizaciji FETO, koja u Turskoj važi za terorističku organizaciju. Odlazak u Tursku bi mu tako vjerovatno značio i kraj života jer su kazne za terorizam ogromne.

Kanter je ljetos zadržan na aerodromu u Bukureštu. Tada mu je oduzet pasoš, a srećom po njega, ubrzo je dobio državljanstvo SAD-a. Tada je centar tima iz Velike jabuke rekao:

"Oduzeli su mi pasoš jer ne podržavam lošeg čovjeka i Hitlera savremenog doba, Recepa Tayyipa Erdogana".

Pored Kantera, vlasti u Turskoj su u potrazi za legendarnim fudbalerom Hakanom Šukurom, a zbog pripadnosti FETO-u uhapšen je i još jedan bivši fudbalski reprezentativac Arif Erdem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi