Čovjek kojem je Divac oteo hrvatsku zastavu konačno progovorio o incidentu

Danas ima 68 godina

Čovjek kojem je Divac oteo hrvatsku zastavu konačno progovorio o incidentu

Scena u kojoj Vlade Divac na Svjetskom košarkaškom prvenstvu u Argentini (1990.) jednom navijaču otima hrvatsku zastavu postala je antologijska.

Jugoslavija je na tom Svjetskom prvenstvu uzela zlato, pobijedivši u finalu tadašnji SSSR sa 92:75, a proslavu naslova obilježio je incident u kojem je glavnu riječ imao Vlade Divac.

Divac je, naime, jednom navijaču koji je uletio na parket dvorane u Buenos Airesu oduzeo hrvatsku zastavu i bacio je na pod, a to je ujedno dovelo do velike svađe sa Draženom Petrovićem, s kojim je do tada bio nerazdvojan. Košarkaški velikani svoj konflikt nisu mogli nikada rasčistiti zbog Petrovićeve tragične smrti u saobraćajnoj nesreći.

Šta se zapravo dogodilo u dvorani u Buenos Airesu i je li Divac pljuvao i gazio zastavu, kako su pisali hrvatski mediji, otkrio je izvjesni navijač koji se zove Tomas Šakić. Danas je 68-godišnjak.

"Divac je uzeo zastavu i kasnije je vratio. Nije pljunuo na nju niti gazio po njoj. Pokazao je manjak poštovanja, ali nije pljunuo na nju. On je meni oteo zastavu i pobjegao, a meni se je bilo teško kretati jer sam na leđima imao fotografsku torbu. To se ne vidi na fotografijama, ali mi smo u jednom trenutku bili jako blizu jedan drugoga, on sa svojih 212, a ja sa 180 centimetara", otkrio je Šakić.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Šakić se smatra više Argentincem nego Hrvatom.

"Ja nisam Hrvat, nego Argentinac. Rođen sam u Rosariju i dogodine ću na Svjetskom prvenstvu u Rusiji navijati za Argentinu protiv Hrvatske", zaključio je Šakić.

Potez Divca su, naravno, gledali različito u dvije države. U Hrvatskoj je postao omražen lik, dok je u Srbiji bio junak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi