Crnogorcima se otvara šansa da se plasiraju na Olimpijske igre?

Ukoliko Rusija bude suspendovana

Crnogorcima se otvara šansa da se plasiraju na Olimpijske igre?

A. Čaušević

Crna Gora će s nestrpljenjem čekati konačnu odluku FIBA-e da li će dozvoliti košarkaškoj reprezentaciji Rusije da nastupi na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. 

WADA je odlučila da susenduje Rusiju sa svih velikih takmičenja u naredne četiri godine zbog manipulisanja podaka o dopingu.

Ukoliko i košarkaška selekcija Rusije bude suspendovana onda će ostati prazno mjesto za kvalifkacioni turnir za OI od 23. do 28. juna sljedeće godine u Splitu.

Upražnjeno mjesto bi trebala popuniti Crna Gora kao najbolje plasirana selekcija na FIBA-inoj listi koja nije izborila plasman u Tokio. Crnogorci su 26. na listi.

Rusija je u grupi A s Meksikom i Njemačkom, dok grupu B osim domaćina Hrvatske čine Brazil i Tunis. Po dvije prvoplasirane selekcije prolaze dalje, a na OI će se plasirati samo pobjednik ovog mini turnira.

Inače, ruski olimpijski komitet ima pravo žale na odluku WADE u roku od 21 dana. Ne isključuje se mogućnost da ovaj slučaj završi na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi